Народното събрание одобри предложението на Френското председателство на Съвета на ЕС за започване на преговорите за еврочленството на Северна Македония. В продължение на година и половина България блокираше началото на преговорите със Северна Македония и Албания заради споровете на нашата страна със Скопие за историята и езика.

Днес парламентът откри пътя за преговори, като прие проекторешение, внесено от съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов. Отмяната на ветото обаче е с няколко изрични условия. Първото – да бъдат вписани българите в конституцията на Северна Македония. Второ, преговорите между Брюксел и Скопие да се водят така, че нищо да не може да се тълкува като признание от българска страна на т.нар. „македонски език“. Трето, България да получи гаранции, че добросъседството ще бъде критерий, според който ще се преценява хода на преговорите.

В документа се набляга, че българската държава може да подкрепи която и да било стъпка от евроинтеграцията на съседката ни, само ако тя ефективно изпълнява договора за добросъседство и гарантира правата на македонските българи чрез вписването им в конституцията.

След над четири часа дебати, проекторешението беше прието с 170 гласа „за“ от депутатите от „Продължаваме промяната“, „Демократична България“, ГЕРБ и ДПС. 37 гласуваха „против“ – „Има такъв народ“, „Възраждане“, четирима от БСП и двама независими и 21 се въздържаха – БСП, един от „Продължаваме промяната“ и двама независими депутати.

След одобряването на проекторешението от Народното събрание, предстои и Министерски съвет да го разпише.

Вчера депутатите в ресорната парламентарна комисия по външна политика разгледаха 3 резолюции, внесени в парламента след свалянето на кабинета на Кирил Петков. Комисията отхвърли предложенията на ГЕРБ и ДПС, но одобри проекторешението на „Демократична България“

Днес е вторият ден на Европейския съвет, на който се очакваше София да излезе с позиция за преговорната рамка със Северна Македония. От Брюксел премиерът Кирил Петков обясни вчера, че подобна стъпка ще е възможна само при решение на Народното събрание.

Сега топката вече е в полето на Скопие. Вчера обаче македонският премиер Димитър Ковачевски отхвърли френското предложение, като го обяви за неприемливо за неговата страна. Водещата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ пък го окачестви като стъпка към „българизация на държавата“.

Северна Македония на теория няма право да отхвърли преговорната рамка, но на практика не може да бъде спряна, ако не иска да преговаря, нито да подпише двустранния протокол от диалога София – Скопие, който би дал на България исканите гаранции, коментират експерти.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име