Програма за безплатна патронажна грижа вече година набира скорост в Пловдив, подпомагайки млади бременни жени, очакващи първото си дете. Медицински професионалисти – сестри и акушерки, провеждат редовни домашни посещения като осигуряват грижа и нови знания на бъдещите родители в целия период от бременността до навършване на 2 години на детето.

Програмата е международна, а в България се изпълнява под името „Заедно – здраво бебе, здраво бъдеще“. Ръководи се от Тръст за социална алтернатива (ТСА) в партньорство с Втора САГБАЛ „Шейново“ в София и УМБАЛ „Свети Георги” в Пловдив.

След успешния старт в столицата и двегодишен опит, натрупан там, през 2019 г. програмата стартира в Града на тепетата в сътрудничество с Фондация Национален алианс за работа с доброволци.  Трите основни цели на инициативата са: да се раждат по-здрави бебета, да се подобри ранното развитие на децата, както и да се повиши икономическата независимост на родителите.

Програмата за домашни посещения е разработена специално за майки с високорисков профил. За България тази група е определена като жени под 22-годишна възраст, които очакват първото си дете и са в икономически неравностойно положение. Над 20 майки от Пловдив, отговарящи на тези критерии,  вече подобряват родителските си умения, планират успешно следващи бременности, мотивират се да продължат образованието си и да намерят работа. Капацитетът на програмата за града е 100 жени.

На 28 януари, от 10.30 ч. в сградата на Община Пловдив, ще се проведе Трети консултативен съвет по програмата. В него са включени представители на социални и образователни институции, лекари и др.

Майка, включена в програмата, споделя, че „сестрата ми дава спокойствие и вече не се притеснявам за нищо. Напътства ме в грижите за детето, помага ми за посещенията при лекар“. Друга добавя: „Първоначално ми беше безразлично, след това свикнах, а сега я чакам с нетърпение да дойде. Много обичам да си говоря с нея и да ѝ споделям“.

 

„Заедно – здраво бебе, здраво бъдеще“ е създадена преди 38 години от проф. Дейвид Олдс от Университета в Колорадо, САЩ, и нейната ефективност е доказана чрез множество рандомизирани контролирани проучвания в световен мащаб. Понастоящем програмата се осъществява в Австралия, Англия, Канада, Норвегия, САЩ, Северна Ирландия и Шотландия като резултатите във всички страни са еднакви: по-добро пренатално здраве, успешен изход от бременността, по-малък брой травми на децата от инциденти. България е първата страна в Източна Европа, в която се тества моделът на програмата.

Остава да зададем въпроса“ А, кога и в Търговище..?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име