На 10 февруари църква почита паметта на Свети свещеномъченик Харалампий, епископ на Магнезия и на Света мъченица Валентина.

Свети Харалампий пострадал в началото на III век при римския император Септимий Север (196-210 г.). Той бил епископ в град Магнезия, в Тесалия. Без да се страхува от гонението, смело проповядвал истинния Бог и се стараел да отвърне людете от поклонение на идолите.

Езическите власти уловили светия епископ и го довели при съдията, който дълго го увещавал да се поклони на идолите. Епископът решително отказал да се отрече от Господа Бога и тогава го предали на страшни изтезания.

Стържели тялото му с железни нокти, докато го одрали жив, но старецът с търпение и мъжество понасял страданието и говорел на мъчителите: „Деца, благодаря ви, дето като стържете вехтото ми тяло, обновявате моя дух, който желае да се облече в нов, вечен живот“.

Виждайки изумителната твърдост на стареца и чудесните прояви на Божията сила, множество езичници повярвали. Всички те започнали да славят истинския Бог и мнозина от тях били осъдени на смърт. Чудесно изцерено от раните си, св. Харалампий призовал езичниците да разберат истината, изцерявал болни и чрез силата Божия правел много чудеса.

По повеля на императора, той бил осъден на смърт. Когато го завели на мястото на наказанието, Свети Харалампий дигнал ръцете си към небето и се помолил Богу за всички люде – да им даде телесно здраве и душевно спасение, като им умножи земните плодове.

След тая молитва светият старец предал душата си Богу, преди палачът да спусне меча върху него. Това станало през 198 г.

Православната църква почита Свети Харалампий и като покровител на пчеларите. Този е единственият ден, в който се носи мед за освещаване в църквата, за да има здраве и мед през цялата година.

Смята се, че този мед е придобил лековити сили, затова се пази за специални случаи през цялата година. Ако някой се разболее му дават от него, та по-бързо да се възстанови и да оздравее.

В народните представи Свети Харалампий бил властелинът на всички болести. Държал ги със синджир и по своя воля ги пращал да вървят по света.

Според легендите свети Харалампий е заповедник и на чумата и поради тази причина денят му е наричан още „Чумин ден“. На този ден жените месели питки, мажели ги с мед и ги раздавали на съседи и роднини.

Сведенията за Света мъченица Валентина са много оскъдни. Известно е, че е била благочестива девойка, живяла в околностите на Кесария Палестинска.

Тя става жертва на гоненията срещу християните през 308 г. при Максимилиан ІІ Галерий (308-313 г.). Когато мъчителите се опитват да я накарат насила да принесе жертва в езическия храм, тя хвърля камък върху жертвеника и се обръща с гръб към горящия на него огън.

Тази постъпка предрешава съдбата й – езичниците я обезглавяват. Това станало през 308 г.

Имен ден празнуват:  Валентина, Валентин, Валя, Вальо, Харалампи, Ламбо, Пейо, Пейчо, Пейка.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име