Българската православна църква почита днес паметта на небесния покровител на българския народ – Св. Йоан Рилски Чудотворец.

По традиция в навечерието на празника в основания от светеца манастир – в Рилската света обител, се извършва всенощно бдение, на което присъстват стотици поклонници от всички краища на страната и от чужбина, а на самия 19 октомври се отслужва празнична Света литургия.

Според преданието той е извършил много чудеса, както приживе, така и след смъртта си. Иван Рилски живее по времето на княз Борис I , цар Симеон Велики и цар Петър. Славата му се разнася далеч от Рила планина, из пределите не само на България, но и на Европа.На днешния ден се отбелязва и Денят на българския лекар.

Българският лекарски съюз избира за покровител на медиците Свети Иван Рилски.

Св. Йоан Рилски съставил своя Завет в края на живота си. В уникалния документ светецът завещава на хората да съхранят вярата си непорочна от „всякакво зломислие“ и да се пазят от „сребролюбивата змия“, „защото сребролюбието е корен на всички злини“. В завета се казва още: „Не търсете да бъдете познавани и обичани от земните царе и князе, нито се поддавайте на тях!“.
Църковният празник на Св. Йоан Рилски се отбелязва три пъти в годината. На 18 август се почита Успението /смъртта/ на светеца. На 19 октомври се отбелязва пренасянето на мощите му от София във Велико Търново, а на 1 юли – връщането на мощите на светеца от Търново в Рилския манастир.
И на трите празника почит към Св. Йоан Рилски отдават хиляди богомолци, които се покланят пред чудотворните му мощи, съхранявани в централната манастирска църква.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име