Жертвите на домашно насилие в област Търговище ще продължат да получават помощ и подкрепа. Това обещаха от Центъра за социална рехабилитация и интеграция на Асоциация НАЯ. Въпреки сложната обстановка и въведените ограничителни мерки, организацията няма да прекъсва контакта си с пострадалите. Психолози, социални работници и адвокат ще консултират нуждаещите се от защита.  В момента това са случва на място в центъра в Търговище и в откритите приемни при спазване на всички мерки за безопасност, разпоредени от властите. За клиентите, които нямат възможност да идват лично, се осигуряват он лайн консултации.

От два месеца Асоциация НАЯ използва дигитални приложения за безплатни обаждания и съобщения през сайта си, чрез които пострадалите и техните близки могат да се свържат с организацията и да потърсят подкрепа. Модернизирането на връзката беше осигурено по проект „Пандемията ще свърши. Домашното насилие – Не!”, финансиран от Министерство на правосъдието.

„Можем да осигурим постоянна връзка на пострадалите. В момента обстановката е много динамична, но ние вече сме по-подготвени в сравнение с първата вълна на пандемията. Успяхме да се модернизираме и ако бъдат въведени по-строги ограничения, имаме възможност да прехвърлим цялата си комуникация с клиентите он лайн и да продължим да им помагаме. Това е важно за жертвите, защото не трябва да бъдат оставяни сами със страховете си, особено в моменти на криза, като тази с COVID-19.”, заяви директор на социалната услуга Мая Маркова.

Тя припомни, че през последните 5 месеца, Асоциация НАЯ е организирала мащабна социална работа на първа линия чрез мобилни екипи в малките населени места. Така са подкрепени повече от 50 жени и техните деца, засегнати най-тежко от COVID-19. Направени са доставки на  неща от първа необходимост – храна, лекарства, памперси, перилни и почистващи препарати.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име