От Районна служба „ПБЗН“-Търговище отправят апел към участващите в тазгодишната жътвена кампания да бъдат особено бдителни при извършване на дейности по прибиране на продукцията с помощта на различна селскостопанска техника с оглед недопускане на инциденти, свързани с възникване на пожари.

От службата напомнят на земеделските стопани изискването при жътва със зърнокомбайн на засети с житни култури площи с размер над 100 декара да бъде осигурен в близост и трактор с плуг или с дискова брана, чийто водач да следи за спазване правилата за противопожарна безопасност.

Препоръчително предвид необходимостта  за избягване на инциденти е такъв трактор по възможност да бъде осигурен и при жътва на площи с размер под 100 декара. По този начин се създават необходимите предпоставки да  не се повтарят инциденти като този в землището на с. Руец в община Търговище, където около 21,09  ч на 2.07.2022 г. е възникнал пожар в двигателя на зърнокомбайн.

В резултат машината е унищожена, а благодарение на своевременната намеса на екип служители на РСПБЗН-Търговище от огъня са били спасени 1000 декара с житни култури. Вероятната причина за възникване на пожара е техническа неизправност в зърнокомбайна.

Служителите на пожарната, които осъществяват противопожарен контрол, ще продължат да следят стриктно за спазването на правилата за пожарна безопасност при извършване на дейности в земеделските земи по време на жътвената кампания.

При констатирани  от тях нарушения на тези правила, създаващи потенциална опасност от пожари, на нарушителите своевременно ще бъдат съставяни актове за установяване на административно нарушение.

Глобите за такива нарушения, предвидени в нормативните документи, варират между 200 и 2000 лв.

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име