Попово има двама нови почетни граждани. Това са дългогодишният директор на Историческия музей Пламен Събев, който получи званието посмъртно и хореографът Станимир Иванов, съобщиха след днешното заседание на Общински съвет в града.

Пламен Събев

Пламен Събев ръководи културната институция в периода 2008 -2019 г. Посветил е живота и работата си на опазването и популяризирането на културно-историческото наследство на Попово и региона. Постигнал е изключителни заслуги в музейното дело, чрез своя голям професионализъм и неуморен дух, се казва в докладната записка на кмета Людмил Веселинов. Събев е родолюбец, оставил след себе си множество трудове, посветени на историята, културата и личностите на Поповския край. Той е носител на почетния знак „Златен век“ на Министерството на културата през 2017 г., който се присъжда за принос в развитието на българската култура и за развитие на културното сътрудничество.

Станимир Иванов

Другата личност, удостоена със званието „Почетен гражданин на Попово“, е хореографът и художествен ръководител на представителен детско-юношески танцов ансамбъл „Северняче“ Станимир Иванов. Предложението за присъждането на званието е направено от Инициативен комитет. Иванов е удостоен за заслуги в областта на културния, образователния и обществения живот на Попово и региона. Той е носител на знака „Златна лира“ на Съюза на музикалните и танцовите дейци. Цялостната му творческа дейност е свързана с обучението на хиляди негови възпитаници, у които „посява“ любовта към народното творчество и спомага за изграждането им като личности.
И двете предложения са приети с пълно мнозинство от общинските съветници.

Боряна Димитрова, БТА

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име