Днес, Попово загуби една своя видна личност – Йордан Габровски, научаваме от „Местен вестник“.
Личност, превърнала се в символ на музикалното дело в Попово и общината ни. Музикален педагог, творец, обществен и културен деятел, оставил значима следа сред своите ученици, приятели и съграждани.
Почетен гражданин на град Попово, той с неизчерпаема енергия и любов, чрез музиката, допринасяше за популяризиране името на родния край.
Йордан Габровски е роден на 26.10.1943 г. в с. Кардам, общ. Попово. Завършва Поповската гимназия, а след това Шуменски университет „Епископ Константин Преславски” и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство гр. Пловдив.
Над 40 години работи в образователното дело, като трудовият му път започва като учител в с. Ломци, след което преподава в Гимназия „Христо Ботев” и Основно училище „Любен Каравелов”, като 25 години от тях е ръководител на духов и фанфарен оркестър.
Бил е художествен ръководител на мъжки вокален октет, както репетитор и диригент на смесен хор.
Над 40 години е ръководител на Представително вокално трио „Агра” – носители на „Сребърна лира” на Съюза на българските музикални и танцови дейци. Завоювали призови места и медали от множество национални и международни фестивали, концерти и конкурси.
Г-н Габровски до последно ръководеше Вокално трио „Агра”, Певческа група „Антола”, Дует „Антола”, Певческа група „Кръстопът на спомена“ с. Ломци. Повечето от произведенията, които те изпълняват са негова обработка и аранжимент. Като музикален педагог оказваше методическа помощ на художествените колективи от община Попово.
Голяма е отговорността на неговите наследници, както и на жителите на нашия град – да съхраним името му и спомена за него.
Да бъде вечна паметта му!
Дълбок поклон!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име