В навечерието на празника на българската армия – 6-и май, учениците от ПГСС „Никола Пушкаров“ – Попово преиздадоха книгата „Царските военни маневри край Попово – 1937 г.“ Тяхната идея е да дарят изключително рядкото издание на училищните библиотеки и на културните институции на област Търговище.

Учениците смятат, че по този начин ще допринесат за възобновяването на интереса на населението към армията ни и към нейните успехи. През есента на 2022 г. ще се навършват 85 години от т. нар. Царски военни маневри, разиграли се на територията на Попово и на околните села.

Над 30 000 войници, командири и нова, модерна военна техника, в присъствието на цар Борис III, показват на света възстановената мощ на Българската армия и символичното скъсване оковите на Ньойския договор – диктат от 1919 г.

Преиздаването на книгата стана възможно след спечелен от ПГСС „Никола Пушкаров“ – Попово проект „Ако искаш мир, готви се за война!“, финансиран по Националната програмата на Министерството на образованието и науката (МОН) и на Министерството на отбраната (МО) „Изучаване и съхраняване на традициите и историята на Българската армия“ 2021.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име