Служебният премиер Стефан Янев и министърът на енергетиката Андрей Живков

Правителството е взело решение да подпомогне със 110 лева на мегаватчас небитовите потребители на електрическа енергия заради скъпия ток. Това съобщи премиерът Стефан Янев, който заедно с част от министрите даде днес извънреден брифинг по две теми – мерките срещу енергийната и срещу здравната криза.

Помощта за бизнеса се отпуска автоматично въз основа на сключен договор между Министерството на енергетиката и търговци на електрическа енергия, доставчици от последна инстанция, производители на електрическа енергия и оператор на организиран борсов пазар на електрическа енергия, каза Янев. Подкрепата засега е само за октомври и ноември. Мярката ще струва към 560 милиона лева и ще се финансира от свръхпечалбата на АЕЦ „Козлодуй“. Енергийният министър съобщи, че вече се изтотвя типов договор, според който компенсациите ще бъдат включени още в следващите сметки за ноември.  Премиерът допълни, че се обсъждат и помощи за битовите потребители, но засега не е ясно какъв ще е размерът на подпомагането.

Премиерът отчете като грешка, че правителството е забавило до последния момент обявяването на противоепидемичните мерки, които влязоха в сила от днес. „Трябваше да подготвим обществеността по-рано“, каза Янев и обясни, че решението за мерките е взето късно, тъй като кабинетът е искал всичко да е отворено и да работи.

„Намираме се в тежка пандемична ситуация. Това не е спекулация, а факт. Не искам да преекспонирам ситуацията и да я представям като по-драматична, отколкото всъщност е. Истината е, че българската здравна система е на границата на своя капацитет да се справи със ситуацията“, каза Янев.

Премиерът изрази надежда, че мерките ще действат няколко седмици. „Искам да бъда честен и прям в тази трудна ситуация, в която се намираме. Изправени сме пред сериозни кризи. Разбирам основанията за негативните обществени реакции и напрежението. Няма да се оправдавам и защитавам безкритично действията на служебния кабинет. Не сме безгрешни. От позицията, която заемам, съхраняването на човешкия живот е приоритет и съм склонен да понеса отговорността в това отношение, както и всички в служебния кабинет. Призовавам за търпение и разбиране, повече солидарност, за да преодолеем ситуацията като общество и нация“, коментира Радев. Той каза, че вижда безотговорни политически атаки в исканията за оставка на здравния министър и в острите критики около въвеждането на „зеления сертификат“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име