За 12 път станалите традиционни Празниците на женските и девически хорове ще бъдат проведени от 2 до 4 юни 2023 г. в Търговище. Тази година това стана възможно с Проектът е спечелен от Сдружение „Златна лира 1973“  по Програма „Субсидии за проекти с национално значение 2022 г.“ на Национален фонд „Култура“.

Партньори по проекта са Община Търговище, Регионален исторически музей – Търговище и ОНЧ „Напредък – 1864“. На пресконференция Председателят на Сдружение „Златна лира 1973“ и ръководителят на проекта Илияна Иванова сподели, че те ще бъдат посветени на 50-та годишнина от създаването на Представителен женски хор „Златна лира“ при Община Търговище и на 90-та годишнина от рождението на патрона на фестивала проф. Лилия Гюлева.

„Празниците, които започват през далечната 1987 г. и се провеждат на всеки две години са без аналог в световната хорова практика. Няма друг такъв фестивал в света, който да е само за женски и девически хорове“ поясни И. Иванова.

В празниците ще вземат участие: Детски хор „Орфей“ от гр. Хасково, с диригент Елена Цветкова, Детски хор при Национален учебен комплекс по култура- Италиански лицей с диригент Мая Василева- Четрокова,  Хор на учителкита- гр. Добрич с диригент Маргарита Русева, Женски хор „Милюфер“- гр Бурса, Р Турция с диригент Айсел Гюрел и Младежки хор „Симбол -Жан Лупу“ от Букурещ с диригент Луминица Гуцано Стоян.

Наградата за най-добър хор е подсигурена от Фондация „ Йордан Камджалов“и е в размер на 1000 лв.

Почетни гости ще бъдат: Йордан Камджалов,- почетен директор на фестивала,  Станислав Почекански- Председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци,  Ценко Минкин- Председател на Съюза на българските композитори,  Йозджан Сьонмез-преподавател и композитор, наш съгражданин, Галина Станишева- Диригент на Детски хор „Добри Христов“- гр. Варна, призьори от последния фестивал, Таня  Михайлова- Владева- диригент на Женски хор „Христина Мопфова“- София и Мануела Минчева от БНР. Проекта е на стойност 13 хил. лв. Те са предвидени за дейности, разпределени в три месеца – от април до юни 2023 г. вкл.    По проекта ще бъде осъществена организацията по пребиваване на участниците, програмата на фестивала, която се изразява в провеждане на дефиле, четири концерта /единият от тях юбилеен/, творческа среща на диригенти и гости с презентация на книгата „Дъщерите на Орфей“, изложба по случай 50-та годишнина на хора-домакин „Златна лира“ – Търговище.

Ще бъдат осъществени дейности по популяризиране на форума и отпечатване на рекламни материали.

Община Търговище съфинансира юбилея на хора-домакин и поема храната на участниците по проекта.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име