Паметна плоча на Константин Георгиев и Михаил Шекерджиев в Казанлък

На 31 май 2001 г. за химн на Българската армия официално е обявен маршът „Велик е нашият войник”. Заповедта е подписана от тогавашния военен министър Бойко Ноев.
Воинският химн. Музиката за бойния марш „Велик е нашия войник“ е написана край Охридското езеро през 1916 г. от Михаил Шекерджиев по текст на журналиста подпоручик Константин Георгиев.

Михаил Колев Шекерджиев 

През 1915 г. Михаил Шекерджиев е мобилизиран в 23-ти пехотен Шипченски полк. Въпреки че, полкът вече има боен марш, музикалното произведение на Константин Георгиев и Михаил Шекерджиев става по-популярно, не само на цялата войска, но и на гражданските хорове и то се превръща в една от най-любимите воински песни.
Константин Георгиев е роден на 27 май 1884 г. в Казанлък. Учи във военната гимназия, а през 1905 г. завършва ВНВУ. След производството си преминава в запаса и отива да учи право в Русия. През 1915 г. е мобилизиран в 23-ти пехотен Шипченски полк. Пряк участник е в победния ход на своята дивизия при Равна, Вина и Лясковик. Демобилизиран е през 1918 г. До 1924 г. се занимава с активна журналистическа дейност. От 1936 г. работи като счетоводител и преводач в българските легации в Брюксел и Париж.
По политически причини, през различните исторически периоди, оригиналният текст се преработва. Особено драстични промени текстът търпи след 9 септември 1944 г.

Историята започва от 11 август 2000 г. Тогава популярната сред армейските среди общественичка Радка Чирпанлиева – съпруга и майка на офицер, пише писмо от Варна до министъра на отбраната. Поводът е тържество на Военноморските сили. „Беше тъжно, отбелязва тя, дори обидно, че на него не прозвучаха нито един стих, нито една песен за армията, а беше празник на военния флот”. И допълва: „Помислих се, че ако нашата армия имаше свой химн, поне той задължително трябваше да се изпълни след националния”.
Нейното предложение е изборът да се направи между военните маршове „Велик е нашият войник”, „Един завет” и „Песен за цар Симеон” („Край Босфора”). Лично тя акцентира върху „Край Босфора”, като има предвид, че през 2000 г. се честват 150 години от рождението на Иван Вазов. Не получава отговор.

ген. Михо Михов

На 15 април 2001 г. тя пише второ писмо по същия повод, но този път до началника на Генералния щаб на Българската армия ген. Михо Михов. „Не е ли време най-после Българската армия да има свой химн? Много Ви моля, помислете”, пише жената. Месец по-късно (на 15 май 2001 г.) на първа страница на в. „Българска армия” с големи зелени букви бе написано: „Велик е нашият войник” ще бъде химн на Българската армия”.

На 6 юни 2001 г. Радка Чирпанлиева получава писмо от генерал Михов, в което се посочва: „Ние обсъдихме предложените пет български марша…

министъра на отбраната Бойко Ноев

Категорично се наложи мнението, химн на Българската армия да бъде маршът „Велик е нашият войник” и той беше обявен за такъв със заповед на министъра на отбраната Бойко Ноев на състоялия се концерт на сборен духов оркестър на Българската армия на 31.05.2001 г. на площад „Св. Ал. Невски” в София, който ден стана и Ден на военните духови оркестри. Сигурен съм, че това е в името и за доброто на нашата армия”.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име