Художниците проф. Васил Вълев и проф. Никола Маринов да бъдат удостоени със званието „Почетен гражданин на град Търговище“. Номинациите са за изключителния им принос в развитието на изкуството и културата. Такова предложение е постъпило в Община Търговище и Общинския съвет от 39 наши общественици. За разглеждане в местния парламент докладните се внасят от кмета д-р Дарин Димитров.

Отличието на Никола Маринов Абаджиев се връчва и по повод 140 години от рождението му. Той е сред най-ярките акварелисти в историята на съвременното българско изкуство. Роден е на 10 юли 1879 г. в град Търговище, тогава Ески Джумая. През 1903 г. завършва със златен медал живопис в Художествената академия в Торино. Като преподавател в Художествената академия в София обучава няколко випуска от най-талантливите поколения в родното изкуство. Негови студенти са Илия Бешков, Илия Петров, Кирил Петров, Владимир Рилски и други. Името на Никола Маринов носят Художествената галерия в града, международният пленер за акварел в Търговище, както и Второ средно училище в града, обосновават се вносителите на предложението.

Проф. Васил Вълев Василев е роден на 26 март 1934 година в село Сигмен, област Бургас. Той е първият уредник на художествения отдел в Окръжен исторически музей – Търговище, където полага основите на експозицията на търговищката картинна галерия. Убеждава свои майсторски творби да дарят творци като Стоян Венев, Дечко Узунов, Димитър Вълканов, Асен Пейков и много други видни художници. Има решаващ принос за запознаване на търговищката общественост със забравения тогава наш съгражданин проф. Никола Маринов, като полага усилия за създаване и уреждане на къщата музей „Проф. Никола Маринов“. Организатор е на първия международен пленер по акварел на името на проф. Никола Маринов.

Докладните ще бъдат разгледани от общинските съветници на предстоящото заседание на 30 април.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име