В навечерието на първия учебен ден районните управления в състава на ОДМВР-Търговище реализират комплекс от организационни и превантивни мерки за осигуряване на спокойна и безопасна учебна година. Полицейски служители съвместно с инспектори от районните противопожарни служби извършиха охранителни обследвания на сградите на училищата и детските градини в областта.

Бяха  проведени работни срещи с представители на РУО-Tърговище, общините, охранителни фирми и ръководствата на учебните заведения, за съгласуване на механизмите за взаимодействие и начините за бърза връзка помежду им през новата учебна година.

Служители от сектор „Пътна полиция“ и на трите районни управления в състава на областната дирекция извършиха огледи на сигнализацията и пътната маркировка, уличното осветление, предпазните огради и пешеходните ограждения в районите на училищата и детските градини.

Изпратени са сигнални писма до кметства и собственици на пътя за отстраняване на констатирани нередности. Планирани са системни проверки в питейни и увеселителни заведения за контрол по спазването на изискванията на Закона за закрила на детето, касаещи недопускане присъствието на малолетни  и непълнолетни в тях, както и продажба на алкохол и тютюневи изделия на деца.

Контрол ще се осъществява и върху търговски обекти в близост до детски градини и училища за недопускане продажбата на алкохол и тютюневи изделия на ненавършили 18 години младежи. При необходимост на нарушителите ще се съставят писмени протоколи за предупреждение- на основание чл.65, ал.1 и 2 от Закона за МВР.

На 15 септември – първия учебен ден, в районите на детските градини и училищата в област Търговище, както и на възлови кръстовища в градовете на областта, ще има засилено полицейско присъствие. То ще продължи с превантивна цел и в делничните дни на учебната година – в началото и в края на учебните часове. Полицейските патрули имат задача и да следят и за евентуална продажба на наркотични вещества в районите на училищата.

Униформените, подпомагащи пътното движение, ще регулират трафика на автомобили и пешеходци, с цел осигуряване на безопасното пресичане на децата и техните придружители. При необходимост те имат готовност да подпомагат пресичането им на пътното платно.

Традиционната акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“  ще се проведе в периода септември – октомври 2022 г. И през новата учебна година ще продължи практиката за провеждане на беседи по безопасност на движението с деца и ученици от всички възрастови групи.

В първия учебен ден и по време на Седмицата за превенция на детската пътна безопасност при присъствено обучение и при спазване на противоепидемичните мерки ще проведат беседи с първокласниците и техните родители за рисковете при тежки пътни произшествия с участието на деца.

Ще се акцентира върху опасните зони, пешеходни преходи и кръстовища. Така например в навечерието на новата учебна година 8 полицейски и младши полицейски инспектори от група „Териториална полиция“ в РУ-Търговище гостуваха на 4 паралелки бъдещи първокласници във II СУ „Проф. Никола Маринов“ в гр. Търговище в рамките на инициативата „Академия за първокласници“. Полицаите запознаха малчуганите с основни правила на пътна безопасност, припомниха им значението на различните светлинни сигнали на светофарната уредба и ги посъветваха как да изберат най-безопасния маршрут за придвижване от вкъщи до училище и обратно. След беседите децата и полицейските служители излязоха на улицата, за да демонстрират наученото на практика, пресичайки групово улицата на пешеходна пътека.

И тази година в училищата на областта продължават да се изпълняват и съвместните графици  за изнасяне на беседи в часовете на класа, в рамките на Националната програма „Работата на полицията в училище“, както и изнасянето на 10-минутни беседи по безопасност на движението  от служители на сектор „Пътна полиция“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име