В последния от поредицата Дни на отворените врати в Окръжен съд – Търговище съдия Татяна Даскалова посрещна десетокласници от Първо СУ „Св. Седмочисленици“. Накратко тя ги запозна със структурата на съдилищата в Република България и видовете дела, които гледат.

Специално внимание обърна на същността на правоспособността и дееспособността на лицата, както и кои са малолетни, непълнолетни и пълнолетни.

Учениците зададоха много въпроси относно ролята на прокурора, на съдебните заседатели и критерии за избора им, присъствието на деца в съдебна зала, значението на т. нар. „синя стая“.

Най-интересната част за подрастващите беше симулацията на наказателен процес. Активно се включиха в ролите на съдебни заседатели, прокурор, адвокат, свидетел и подсъдим под ръководството на съдия Даскалова.

Гостите изразиха своята благодарност и заявиха желание за нови срещи.

Дните на отворените врати в Окръжен съд – Търговище преминаха под мотото „Открито за съдебната власт“ и целят повишаване на правната култура в новото поколение, както и създаване на визия за дейността на съдилищата.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име