Превантивната акция, насочена към подобряване на пътната безопасност, се проведе по време на лятната ученическа ваканция. Нейната основна цел бе да се ограничат причините и условията за настъпването на пътни произшествия с участието на подрастващи през ваканционния период, както и ограничаване на броя на пътните инциденти изобщо.

В рамките й в област Търговище бяха проведени няколко специализирани полицейски операции, като при осъществявания контрол се акцентираше върху спазване на въведените ограничения в районите на учебните заведения; предимството на пешеходците; контрол за евентуално управление на двуколесни МПС от неправоспособни водачи, в т .ч. от малолетни и непълнолетни; използването на защитни каски, обезопасителни колани и обезопасителни системи за превозване на деца неправилно движение на пешеходци, велосипедисти и водачи на други двуколесни превозни средства, в т.ч. и деца-водачи, и използването на детски обезопасителни системи, обезопасителни колани и предпазни каски. на

По време на акцията полицейските служители са констатирали общо 3636 нарушения на Закона за движение по пътищата.

Най-голям е броят на нарушенията, свързани с неспазване на скоростните режими – 2981, за което на нарушителите са издадени електронни фишове. 36 са установените нарушения на пешеходци, 111 – случаите на управление на МПС без използване на обезопасителни колани(в 103 от тях  е касае за неизползване на предпазни колани от водачи на МПС). В хода на акцията са констатирани 15 нарушения на разпоредбите на Закона за движение по пътищата, извършени от велосипедисти,  2 – от водачи на ППС с животинска тяга, и едно нарушение – от водач на индивидуално електрическо превозно средство.

Установени са 9 случая на водачи, управлявали МПС след употреба на алкохол, и по два – на управление на МПС под въздействието на наркотични вещества или от неправоспособни водачи.

Контролните органи са констатирали 6 случая на отнемане предимство на пешеходец от водач на МПС, 3 случая на превоз на предна седалка на дете под 12-годишна възраст, и 2 – на управление на мотоциклет без предпазна каска.

За констатираните от тях нарушения контролните органи са съставили 372 акта за установяване на административни нарушения и са наложили 625 глоби по фиш.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име