Във втория от поредицата Дни на отворените врати в Окръжен съд – Търговище съдия Йордан Иванов посрещна деветокласници от Второ СУ „Проф. Никола Маринов“. Магистратът  запозна гостите с видовете съдилища и какви дела гледат, при какви условия съдебните заседания са открити и кога са закрити, правилата за поведение в съдебна зала, кога се чете осъдителна и кога оправдателна присъда, особеностите при налагане на наказания на непълнолетни лица.

Интерес предизвикаха различните режими на изтърпяване на наказание – общ, строг и специален. Като наказателен съдия, разказа за най-тежките престъпления – убийство, изнасилвания, престъпления, свързани с наркотици.

Съдия Иванов разясни разположението на страните в съдебна зала по време на гледане на делото – адвокат, обвинение, защита, както и ролята на съдебните заседатели при вземане на окончателно решение за осъждане или оправдаване на обвиняемия и размера на наказанието му.

Учениците зададоха въпроси, свързани с мерките за неотклонение – подписка, домашен арест и задържане под стража, както и дали съществува смъртно наказание в Република България. Любопитство породи и темата за престъпления, извършени от длъжностни лица.

Докосвайки се до атмосферата в съда, подрастващите изразиха уважението си към институцията и желанието си за бъдещи срещи.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име