Днес в двора на областната дирекция на МВР 20 деца от пети „д“ клас на търговищкото училище, които са доброволци в инициативата
„Детско полицейско управление“, водени от своя класен ръководител Стефан Иванов, гостуваха на служители от РУ-Търговище. В двора на дирекцията те получиха възможност да се запознаят с уменията на сертифицираното следово полицейско куче Арчи.

Неговият водач Христо Димитров – ст. полицай в РУ-Търговище, им разказа, че кучето, което скоро ще навърши 4 годишна възраст, е било взето в служебния питомник само на няколко седмици. Той запозна малките приятели на полицаите с основната му дейност в качеството му на следово куче – по издирване на изгубили се или изчезнали хора, както и за охрана на масови прояви.

Разказа им, че немската овчарка Арчи е едно от  няколкото служебни кучета, с които разполага дирекцията. И още – че за да придобие настоящите си умения, кучето, подобно на децата, е трябвало много да учи и е преминало през различни обучителни курсове. Разбира се, Арчи демонстрира пред децата част от уменията си, като безупречно изпълни всички команди, подадени му от неговия водач.

В занятието участваха и полицейските  инспектори Валентин Величков и Александър Миланов от РУ-Търговище, „Това бе едно от най-очакваните от децата занятия, отдавна току ме питаха кога ще могат да се срещнат с полицейското куче“ – сподели класният ръководител на петокласниците.

Обучението в рамките на превантивната инициатива продължава. То е двугодишно и се осъществява по предварително изготвени и утвърдени графици.

          Дългосрочната национална превантивна програма „Детско полицейско управление“стартира в средата на месец май 2016 година в цялата страна. Тя е  инициатива на Министерството на вътрешните работи, а идеите и темите, включени в нея, са предназначени за извънкласно обучение на деца от началните и прогимназиалните класове.

С оглед реализирането на програмата бе сключено споразумение между МВР, МОН, Министерство на младежта и спорта, Министерство на правосъдието, БЧК, Български туристически съюз, Българска православна църква и Национално сдружение на общините в Република България.  

Дългосрочната й цел е децата да получат знания, които да им помогнат да пазят своя живот и този на приятелите си, да придобият умения за справяне в трудни ситуации,  за работа в екип, и да изградят у себе си ценности, отговорност и дисциплина, чувство на справедливост и толерантност.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име