На пресконференция проф Николай Овчаров и ръководителят на разкопките Стефан Иванов съобщиха за разкритията на крепостта “Мисионис” през първите седмици на археологическото лято. Проф. Овчаров акцентира най-вече за финансовите проблеми които стоят пред археолозите в цяла България и в частност пред Мисионис. Проф. Овчаров за пореден път повдигна въпроса за това, че през тази година бяха спрени целевите субсидии на пет приоритетни обекта в различни части на страна.

“А през миналата година постигнахме невероятни успехи чрез вложените 1 800 000 лв. в тях. За съжаление, тази година финансиране беше отказано. Нещо повече – министър Атанансов отговаряше доста нагло за това, че по този начин се вкарвали прозрачни процедури и т.н.”, каза археологът. Той бе категоричен, че не се е разбрало нещо важно – парите за редовни археологически проучвания са едно, а тези целеви субсидии за развитието на културния туризъм – съвсем различно.

Те са пред Министерството на финансите, това са бюджетни средства, планирани именно за тази дейност, обясни Овчаров. “Тази година сме в ситуация на оцеляване, а не на мащабни археологически проучвания” Професорът допълни, че общата програма през тази година е за около 3 млн. лв.

За нея са одобрени 156 обекта в страната. ”И простата сметка показва, че става дума за около 10-15 000 лева на обект. С днешните инфлационни процеси, това е да се работи един месец с осем-десет човека, което е много малък срок за едни такива мащабни разкопки”, конкретизира той.

Според него, дори и тези средства – 3 млн. лева, да влязат в края на август, когато започват есенните дъждове, сезонът ще бъде провален. “Ние сме сезонни работници, изпуснали сме лятото!”

Стефан Иванов наблегна за резултатите постигнати за тия няколко седмици. В момента се проучва голяма сграда, която според откритите до тука зидове се определя като обществена. До тука са разкрити 2 помещения с обща квадратура 160 кв.м., като всичко показва, че сградата е била на два етажа и е много добре запазена. 30 м. улица водеща до нея потвърждава хипотезата че става дума за масивна обществена сграда с много прозорци, тъй като са открити голямо количество стъкла.

Миналата година тука бе открит и масивния сребърен кандилабър, която още веднъж потвърждава значимостта на тази сграда. Открита е и канализацията на сградата, която е съществувала според проучванията до тук до 586 г.

Кмета на града д-р Д. Димитров заяви, че общината ще продължи да финансира според възможностите си, но тука трябва да се намеси и държавата. От интереса проявен до тук от гражданите и гостите на града става ясно, че това може да бъде един притегателен център за развиване на исторически туризъм, но самите разкопки са доста скъпи.

Тука се копае на ръка, нещата вървят бавно. Освен това има нужда от консервация и реставрация, което допълнително вдига разходите, но все пак аз съм оптимист за бъдещето на Мисионис и развитието на културния туризъм в града.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име