Днес, 20.08.2019 г., се проведе редовното седмично заседание на Областната епизоотична комисия, във връзка с болестта Африканска чума по свинете, ръководено от г-н Митко Стайков – областен управител на област Търговище.

Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните г-жа Анелия Цонева представи информация за епизоотичната обстановка в страната. През изминалата седмица са открити 9 нови огнища на болестта, като е засегната 1 промишлена ферма. Повечето от констатираните случаи на Африканска чума са сред диви свине. В област Търговище засега епизоотичната обстановка е спокойна.

Г-н Стайков отново подчерта, че целта на правителството е след 01.01.2020 г. всички стопани, които искат да отглеждат свине да бъдат регистрирани при улеснена процедура, както и да се спазват изискванията за биосигурност.

Членовете на Областната епизоотична комисия съгласуваха списъците на стопаните, които са изклали своите прасета и ще получат по 300 лв на двор за извършване на дезинфекция. Право да получат тези средства ще имат над 500 стопани в цялата област. Заявленията за подпомагане се подават при кметовете на населени места, като сумите ще се изплащат от Областната дирекция по безопасност на храните.

Представителите на общините представиха информация за определените терени за загробване на животни. Процесът по определяне на такива терени включва съгласуване от различни институции, сред които РИОСВ и Басейновите дирекции.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име