Днес – 04.02.2021 г., в Пресцентъра на Областна администрация – Търговище се проведоха консултации за определяне състава на Районна избирателна комисия /РИК/ за 28-ми многомандатен избирателен район – Търговище за предстоящите на 4 април 2021 г. избори за народни представители. В залата присъстваха представители на парламентарно представените партии и коалиции в 44-то Народно събрание – ПП ГЕРБ, коалиция „БСП за България“, ПП ДПС, коалиция „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“, ПП „Воля”, както и партиите и коалициите, които имат избрани с техни кандидатски листи членове на Европейския парламент от Република България, но не са парламентарно представени, каквато е коалиция „Демократична България – Обединение“. На консултациите присъства и представител на ПП „Има такъв народ”, партия непредставена в 44-то НС.

Провеждането на консултациите е във връзка със задължението на Областния управител за определяне състава на РИК, съгласно изискванията на чл. 60-62, чл. 65, чл. 66 и § 1, т. 10 от Изборния кодекс и съобразно решение № 1966-НС от 28.01.2021 на Централна избирателна комисия.

Заместник областният управител г-н Панайот Димитров откри консултациите, като подробно запозна присъстващите с Решение № 1966-НС/28.01.2021 г. на ЦИК, в частта за общия брой на членовете на РИК – Търговище. РИК-Търговище ще се състои от 15 членове, включително председател, двама заместник-председатели и секретар.

По време на консултациите, политическите формации постигнаха съгласие председател на РИК-Търговище да бъде юристът г-жа Диана Игнатова, предложена от Коалиция „БСП за България”. Подкрепено бе и настояването на ПП ДПС за секретар на Комисията. Това ще бъде г-н Дениз Хюсниев – също юрист. Съгласие бе постигнато и за едното заместник-председателско място на РИК – Търговище, което ще заема предложеният от ПП ГЕРБ (също юрист) г-н Тодор Тодоров.

Категорично не бе постигнато съгласие за второто заместник-председателско място от състава на РИК за 28 МИР – Търговище, като предложения бяха излъчени от Коалиция „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО” и ПП „Воля”.

Представителите на политическите сили приеха разпределението за броя на членовете в РИК – Търговище, като съотношението между партиите и коалициите е, както следва: за ПП ГЕРБ – 6 членове, за Коалиция „БСП за България“ – 4 членове; ПП ДПС – 2 членове; Коалиция „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“ – 1 член; ПП „Воля“- 1 член; за Коалиция „Демократична България – Обединение“ – 1 член.

Заместник областният управител благодари на представителите на политическите формации за направените предложения и закри консултациите. Г-н Панайот Димитров заяви, че всички подадени документи и протокола от проведената консултация ще бъдат изпратени до ЦИК в законоустановения срок за окончателно решение за състава на РИК – Търговище.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име