За усъвършенстването на програмите за работа с извършители на домашно насилие ще работи нов европейски проект, в който България е представена от Асоциация НАЯ, Търговище. Неправителствената организация е част от международния консорциум, който през следващите две години ще реализира проект  ASAP 2.0. в подкрепа на пострадали от домашно насилие. Останалите партньори са от Кипър, Гърция, Германия и Италия. Финансирането е от Европейската комисия.

Фокусът на проекта са специализираните програми за работа с извършители на домашно насилие в различните държави и възможностите те да станат по-ефективни.

„Работата с извършители на домашно насилие е един от ключовите елементи за превенция на домашното насилие и недопускането на рецидиви. Това разбиране формира основата на проект ASAP 2.0, чиято цел е да има по-добра защита за пострадалите, чрез ефективни програми за корекция на поведението на насилниците.

Сътрудничеството между двете програми – за пострадали и за извършители, е от ключово значение, за да се отговори адекватно на ескалацията на домашното насилие, предизвикана от извънредната COVID ситуация. Повишеният риск от насилие от интимния партньор, като последица от пандемията, е проблем в страните-членки на ЕС и в световен мащаб. Затова са нужни и нови решения.”, обясниха от Асоциация НАЯ.

Българската организация за втори път участва в такъв проект по покана на Европейската мрежа за работа с извършители на домашно насилие. Преди една година в рамките на подобна инициатива беше разработен и тестван оперативен протокол за сътрудничество между специалистите, които подкрепят пострадали от домашно насилие и колегите им, които работят с извършителите. Този протокол вече е част от процедурите на Асоциация НАЯ.

„Постигнахме голям напредък в подобряването на сътрудничеството между нашата услуга за подкрепа на жертви и програмата ни за извършители, след прилагането на протокола ASAP и практическите инструменти към него, за измерване и оценка на ефективността.

Очакваме в новия проект да актуализираме и подобрим протокола, като добавим няколко изключително важни теми – ситуацията с COVID-19, предизвикателствата на онлайн консултирането и закрилата на децата. За нас е много важно да работим и за укрепване на междуинституционалното сътрудничество.

Сигурна съм, че в края на този проект ще успеем да представим на европейско ниво един ефективен модел за координирана подкрепа на жертвите на домашно насилие”, каза Светла Сивчева, председател на Асоциация НАЯ.

Българската организация ще е водеща на всички обучителни дейности по проекта. Тя ще изработи специална програма за повишаване на капацитета на професионалисти, които работят в различни социални услуги с пострадали и с извършители на домашно насилие.

https://www.work-with-perpetrators.eu/projects/asap2 – страница на проекта на английски език

https://www.naia-tg.com/?page_id=2 – информация за проекта на български език

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име