Това е вълшебно пътуване през времето и пространството, което реално ни докосва до красотата на буквите и представя един по-различен разказ към осмисляне значимостта на родната азбука и съществения български принос за разнообразите на европейската култура. Тази идея е водила авторите на проекта – фотографа Галя Йотова и скулптура Сава Стоименов /наш земляк, работил известно време в Търговище/  да създадат тая работилница.

През 1564 г. един любопитен мъж преминава граници и канали, за да се превърне в първия българин отпечатал 4 книги на кирилица в собствената си печатница във Венеция. Неговото име е Яков Крайков, роден в подножието на Осоговската планина край Кюстендил.

Историята на създаденото от Яков Крайков доказва, че той е не само първият български издател, съставител ,редактор, печатар и книжар от  XVI век, но и фигура, която поставя кирилицата и книгата на български език в траекторията на Гутенберговата галактика и културна Европа, смятат организаторите на работилницата, чиито гости бяха ученици от художествена паралелка при II СУ „Проф. Н. Маринов“ , които се запознаваха с техниката на печат под ръководството на С. Стоименов.

Работилницата по печат дава възможност на всеки един участник самостоятелно да отпечата страница с предварително подготвена матрица с уникалния шрифт на Яков Крайков или сам да създаде собствен текст. Готовият отпечатък остава за спомен на всеки, който е участвал във работилницата

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име