За да могат традициите да се предават от поколение на поколение, трябва да поддържаме родовата памет жива в съзнанието си. Тя е важна за нашата национална идентичност, защото колкото и да са различни традициите в различните части на страната ни, все пак имаме обща история и сме един народ.

Всяка община допринася за културното многообразие на страната, но едновременно с това винаги напомня за славната история на целия народ.

Може би с тази идея, Историческия музей в Попово отвори вратите си в съботния ден за да събере в една от залите си наследниците на рода на Стойко Минчев и Йона Колева, които  бяха посрещнати от директора на музея Владимир Иванов и уредника Елка Кръстева.

Те изненадаха всички с материалите които бяха подбрали давайки им възможност да се запознаят с 10 автентични документа и снимки съхранени в техния архив , отразявайки развитието на рода през годините. Лични документи, майсторски свидетелства, документи отразяващи участието на Стойко Минчев във войните, в който той е участвал като подпоручик и е приключил с четири кръста за храброст, два медала  и две рани.

Проследено бе и родословното дърво, което расте и се разклонява все повече през годините. Дядовия Стойков род е един от големите родове в град Попово. Той е роден през 1889 година в с.Цинга, Дряновско в семейството на дюлгерин и напълно в духа на времето поема бащиния занаят.

Следват години на труд през които той придобива майсторско свидетелство, като записва името си в много строежи на храмове и обществени сгради в различни краища на България и Румъния.

Взима участие в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна войни. Жена му Йона Колева се грижи за тримата му сина и едната дъщеря а след смъртта на сестра си, той приема в своето семейство и нейният син за когото се грижи докато, както се казва „си стъпи на краката“.

От синовете и дъщеря си те имат 13 внуци, от които двама са починали.  Имат 20 правнуци и 28 праправнуци.

След увлекателния разказ, всички разгледаха експозицията на музея, а срещата приключи с общи снимка  заедно с любезните домакини от Историческия музей, които споделих, че за първи път им се случва да правят подобно проучване и представяне.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име