Започна ремонт на емблематичната мраморна чешма в централния парк в Търговище. Със задачата да върне нейния блясък се заеха членовете на местния Ротари клуб и техни приятели. В момента се подменя водопроводната инсталация, правят се основите, които са поддали, за да може да се изгради нов постамент. След това ще се монтира статуята на момчето с куче, която преди години стана обект на вандализъм.

„Това е един наш стар ангажимент пред търговищенци, на които обещахме, че със събрани от наш благотворителен бал средства ще възстановим питейното съоръжение. Радвам се, че знаковата чешма с уникална скулптура, по модел на чешки майстори запази вида си, какъвто си го знаем всички и какъвто е в албумите ни“, каза президентът на клуба Иван Николов.

„Тази чешма е символ на града от десетилетия и трябва да я пазим“, допълни още Николов.

Планира се поставянето на нови чучури и информационна табела. Очаква се ремонтът, който се извършва от „Стройкомерс – ТТ” ЕООД Търговище, да приключи до една седмица.

С помощта на ротарианците мраморната скулптура върху чешмата беше реставрирана в училището по каменообработване във врачанското село Кунино, след като много хора откликнаха на апел в социалните мрежи да предоставят снимки на първоначалния й вид. Със специални препарати са почистени следите от спрей и флумастер по камъка, без да е заличена патината на времето, залепени са отчупените глави на момчето и кученцето и пр., обясни директорът на професионалната гимназия Яна Орлинова.

От 1- ви юли Ротари клуб – Търговище ще има нов президент, който ще заложи нови обществено значими инициативи за мандата си. Това е директорът на Драматичния театър Петър Петров.

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име