SAMSUNG DIGITAL CAMERA

По идея на Ротари клуб – Търговище са изработени и монтирани 8 нови информационни табели и 8 дървени пейки по пътя за късноантичния и средновековен град „Мисионис“ край Търговище. Те са поставени по стария византийски път, който днес се ползва за маршрут към туристическата забележителност.

Табелите са цветни, устойчиви на атмосферни влияния, а информацията на тях е изписана на български и английски език. С текст и снимки накратко е разказано за по-важните находки от проведени проучвания през годините, със съответната историческа справка.

С новите информационни табели посетителите ще могат да научат на място за хронологията на древния град и да се запознаят накратко с част от културното наследство на града, каза археологът от РИМ – Търговище Стефан Иванов, който отскоро е и ротарианец.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Четири от табелите дават разяснения за отделните сгради, разкрити в археологическия обект: епископската резиденция, зърнохранилището, жилищните сгради и източния квартал.

Това е поредната инициатива на Ротари клуб – Търговище, която цели да улесни познавателната разходна на туристите при посещението на историческия обект. Още от 2004 г., при подновяване на разкопките на „Мисионис“, от клуба подпомагат финансово проучванията на музейните специалисти и аварийната консервацията на различни обекти на крепостта.

Грижат се и за облагородяване на местността „Парка“, в която е скътан древният български град. През 2011 г. изградиха туристически заслон в подножието на старините, а четири години по-късно построиха и втори – в близост до паркинга.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Благодарение на дарителството на ротарианците, жителите и гостите на Търговище се радват и на зони за отдих, с открити огнища и кътове за пикник.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име