Световния алианс за подкрепа на кърменето организира през тази година  кампания, която има за цел да информира  и да ангажира обществото и ключовите участници, да инициира и да насърчава действия в подкрепа на кърменето. Членове на Алианса са Световната здравна организация (СЗО), УНИЦЕФ, Международната конфедерация на акушерките, Международната организация на труда, неправителствени организации в подкрепа на кърменето и др.

Тазгодишната тема на световната кампания е „Създаване на условия за кърмене – промяна за работещите родители“. Основните послания на кампанията са:

  • Всички работещи майки се нуждаят от достатъчен отпуск по майчинство, за да могат да кърмят оптимално. Те трябва да получават право на съответните почивки, а на работното място да има подкрепа и условия за кърмене, изцеждане и съхранение на кърмата.
  • Кърменето е екипна работа и двамата родители се нуждаят от информация и подкрепа за различните си роли.
  • Подкрепата на работното място, включваща предоставяне на права на родителите за майчинство/бащинство, ще даде възможност за продължаване на кърменето и ще подобри здравето на децата.
  • Необходимо е да се мобилизират ресурси за застъпничество, мониторинг, оценка и прилагане на политики, които подкрепят кърменето и правата на родителите и децата.
  • Родителите се нуждаят от подкрепата на цялото общество, за да могат да кърмят. Необходимо е да се създаде цялостна подкрепа на кърменето, която да включва здравния сектор, работното място и общността.

 

Кърменето дава най-добрия старт в живота на бебетата и има дългосрочни ефекти както за здравето, интелектуалното развитие и благополучието на детето, така и за кърмещата майка. Кърменето е оптималният начин за хранене на бебетата – здравословен, екологично чист, незамърсяващ околната среда и икономически изгоден.

Защо една жена трябва да кърми своето бебе?

Кърменето е продължение на връзката майка-дете след раждането. То дава възможност за тесен и системен контакт между тях, което се оказва особено благоприятно върху физическото и нервно-психическото развитие на детето.

Кърменето осигурява възможно най-добрата храна за бебето. Кърмата осигурява всички хранителни вещества, енергия и течности, от които бебето има нужда през първите 6 месеца от живота. Неслучайно много специалисти я определят като „бялата кръв”. Подобно на кръвта, кърмата има способността да пренася хранителни вещества, да подпомага развиващия се имунитет на бебето, а също и да унищожава различни болестотворни агенти, с които бебето влиза в контакт.

Кърмените бебета боледуват по-малко от бебетата, хранени с адаптирани млека, понеже кърмата предава на бебето майчините антитела срещу болестите. Това е едно от изключителните предимства на естественото хранене.

РЗИ – Търговище ще се включи в кампанията с предоставяне на здравно – информационни материали, насочени към бременни и кърмещи жени на Здравно консултативния център и Родилно отделение към МБАЛ – Търговище, женски и детски консултации.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име