Днес, 09.10.2020 г., по покана на областния управител на област Разград г-н Гюняй Хюсмен, г-н Митко Стайков – областен управител на област Търговище, присъства на официална церемония за започване дейностите по реставрация на джамията „Ибрахим Паша” в гр. Разград. Сред гостите на събитието бяха още министърът на културата Боил Банов, главният мюфтия Мустафа Хаджи, първият секретар в посолството на Турция в София Есин Топчу, депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, вицеконсулът в генералното консулство в Бургас Йозгюр Байрам и др.

Съгласно инвестиционния проект, в джамията „Ибрахим Паша”, която е паметник на културата от национално значение, ще бъдат реализирани мащабни дейности по консервация, реставрация и адаптация. Строително-монтажните дейности ще се извършат от търговищка фирма – „Стройкомерс – ТТ” ЕООД, избрана за изпълнител след провеждането на обществена поръчка. Очаква се цялостният проект по обновяване на храма да бъде приключен в срок от 800 дни.

Необходимите финансови средства, които са в размер на над 2,3 млн. лв. са осигурени от републиканския бюджет.

„Джамията е великолепна и е изключително богатство за нацията ни. За Разград възстановяването й ще има голямо значение, защото тук ще идват много хора, само за да видят храма. Това, обаче, има значение и за взаимоотношенията между хората, както и за нормалния живот на етносите. Една държава трябва да се грижи за своите паметници“, посочи министър Боил Банов.

След церемонията всички официални лица посетиха и новостроящата се в града църква „Св. Цар Борис-Михаил Покръстител”.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име