С празнично шествие и фолклорна инициатива Търговище отбеляза Националния празник 3 март и 146 г. от Освобождението на България от османско иго.

Честванията започнаха с молебен за здраве и просперитет на българския народ в храм „Св. Йоан Рилски“. Венци и цветя в  памет на загиналите за свободата ни бяха поднесени пред паметника в парка „Боровец“.

От паметника в посока площад „Свобода“ тръгна и празнично шествие, в което се включиха стотици граждани. То бе предвождано от фанфарния оркестър на I ОУ „Христа Ботев“, а над 80 знаменосци от различни училища в общината гордо развяха българския флаг.

В центъра на Търговище, пред сградата на Общината, се състоя и ритуал за издигане на знамената на България, Европейския съюз и Търговище. В празничното си слово кметът на града д-р Дарин Димитров отбеляза, че гордостта и силата ни като народ и местна общност не могат да са само в носталгията по отминали времена. „Те са в отговорността, която носим пред предците, но и пред децата си, на които да оставим една добре уредена страна. Те са в осъзнаването, че заедно сме по-можещи и по-добри“, заяви кметът.

На площада патриотичен поздрав към всички съграждани отправиха Духовият оркестър „Васил Абрашев“ и Женски хор „Златна лира“ към Община Търговище.

Празникът продължи с инициативата „Съпреживяването „Да се хванем на хорото“, организирана от фолклорен клуб „Омая“ за трета поредна година.

Честванията ще приключат в 19.00 ч. с празнична заря на пл. „Свобода“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име