Община Търговище организира програма за отбелязване на Националния празник на Република България, 3 март и 146 г. от Освобождението на страната ни от османско владичество.

Проявите ще започнат в 9.30 ч. с отслужването на молебен за здраве и просперитет на българския народ в храм „Св. Йоан Рилски“.

В 10.15 ч. пред паметника в парка „Боровец“ ще бъдат положени венци и цветя в памет на загиналите за свободата ни. След това, от паметника в посока централния площад „Свобода“ ще тръгне празнично шествие. То ще бъде предвождано от фанфарния оркестър на I ОУ „Христо Ботев“, а знаменосци от училищата в общината ще развеят флаговете на България, Европейския съюз и на Община Търговище.

В 11.00 ч. на сцената пред местната администрация ще се състои ритуал за издигане на знамената. Кметът д-р Дарин Димитров ще отправи поздрав към всички съграждани, а Духов оркестър „Васил Абрашев“ и Женски хор „Златна лира“ към Общината ще изнесат кратка програма.

В минутите след 11.30 ч. на площада ще се извие голямо хоро. То ще бъде поведено от Фолклорен клуб „Омая“ в рамките на тяхната инициатива „Съпреживяването „Да се хванем на хорото“.

Честванията ще приключат в 19.00 ч., с празнична заря на площад „Свобода“.

По традиция отворено за посещения с вход свободен в празничния ден ще е Славейковото училище. Гражданите ще могат да го посетят във времето от 9.30 ч. до 13.00 ч.

В периода от 27 февруари до 20 март, в Регионална библиотека „Петър Стъпов“ гражданите ще могат да посетят и изложбата „Да бъдеш свободен“. Тя се организира по съвместна инициатива на областните администрации в Търговище и Шумен. Посетителите ще имат възможност да разгледат графиките с историческа тематика на проф. Симеон Халачев, предоставени от Художествена галерия „Никола Маринов“. Ще могат да прочетат и научат повече за участието на опълченците от търговищкия и разградския край.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име