С тържествено заседание на Общинския съвет започнаха честванията на официалния празник на град Търговище – 14 май. Сред официалните гости бяха народният представител Теменужка Петкова и Цвета Галунова, областният управител Станимир Парашкевов. Гости на града ни по случай празника са и представители на побратимения ни румънски град Търговище.

В тържественото си слово по време на заседанието на Общинския съвет кметът д-р Дарин Димитров заяви, че думата „заедно“ бъде мотото на този празничен 14 май.

„В дните на трудности, в които живеем, да бъдем заедно, следва не просто да е цел, към която да се стремим. Това трябва да е реалността, в която живеем. Нека с гордост заявяваме кои сме. Ние сме жителите на Търговище. И няма нещо, което да не можем да постигнем, когато се стремим към него заедно“, каза д-р Димитров.

Поздравления по случай празника на града отправиха и Теменужка Петкова, Цвета Галунова, Станимир Парашкевов, Алесандро Савчу – представител на асоциацията на българите „Заедно“ в област Дъмбовица, Румъния. На български език поздравления отправи и Адриан Байку, който е съветник на кмета на румънското Търговище по въпросите на здравеопазването, социалните дейности и културата.

На тържественото заседание кметът д-р Дарин Димитров връчи отличията за почетен гражданин на треньорът по стрелба Христо Маринов и треньорът по борба Иван Ангелов.

„Благодарение на ремонта, който Община Търговище реализира преди няколко години в спортната зала, сега града ни се радва на най-модерната зала по стрелба в България. Това допринесе и за световното ниво, което успяхме да постигне“, заяви Христо Маринов и допълни, че е важно подкрепата към спорта да продължи и занапред.

Да обичат България пък призова всички млади спортисти треньорът по борба Иван Ангелов. „Бил съм на много състезания и на много места по света, но, като България друга няма“, каза Ангелов.

През деня продължават и проявите, посветени на Деня на Търговище.

На поляната в парка „Борово око“ в момента се провежда традиционната за съботния ден на панаира киноложка изложба.

През целия ден в Алеята на занаятите ще могат да се видят исторически възстановки и реконструкции на античен пазар, военен пункт и гладиаторски обучения, организирани от Сдружение „Виа Претория“. Посетителите ще могат да се включат в дейности, белязали преминаването от Античност към Средновековие. Участието е безплатно.

В 17.00 ч., в зала №2 на галерия „Никола Маринов“, чрез жребий, ще бъде определен печелившият на луксозен холов ъгъл. Той ще бъде връчен на един посетителите, попълнили анкетна карта по време на панаирната седмица. Наградата е осигурена от официалния партньор на панаира „Мебел Стил“.

Също в 17.00 ч. ще бъде официално открит и новият пресклуб на Българската телеграфна агенция в Търговище. На събитието ще присъства и кметът д-р Дарин Димитров.

От 18.00 до 24.00 ч. Регионалният исторически музей отваря своите експозиции и изложби с вход свободен, в рамките на инициативата Европейска нощ на музеите.

В 20.30 ч. на сцена „Борово око“ започва концерт на Мария Илиева. Той е последният от програмата на #МузикаленПаркФест за тази година.

В 21.30 ч. небето над града ще бъде озарено от празнична заря в парка „Борово око“.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име