С тържество, организирано от Община Търговище и Фондация „Искам бебе“ днес бяха отбелязани 10 г. от функционирането на общинския фонд „Инвитро“ в Търговище.

На него присъстваха кметът д-р Дарин Димитров, областният управител Гергана Цонева, членове на комисията за разпределяне на средства по фонда през годините, деца, родени с подкрепата на фонда, заедно с техните родители, както и много съмишленици на каузата да се раждат повече деца в общината.

С много вълнение Мая Павлова и д-р Емил Абаджиев, които са съответно председател и член на комисията за разпределяне на средствата, разказаха за първите стъпки в създаването на Правилника за подкрепа на лица и семейства с репродуктивни проблеми. Споделиха за съмненията и трудностите, през които са преминали, но и за удовлетворението от свършената работа и резултатите от нея.

Кметът д-р Димитров заяви, че най-голямата радост в живота на човек е появата на дете. „Съществуването на този фонд е едно богатство за нашата община и трябва да търсим начини да развиваме и разширяваме дейността му“, каза кметът. Той заяви, че разчетите за разходваните средства през последните години сочат, че администрацията може да си позволи увеличение на максималния размер на отпусканата сума от 2500 на 3000 лв.

Отправи и предложение до г-жа Мая Павлова да внесе за разглеждане от Общинския съвет такава промяна в правилника през следващия управленски мандат. „Сигурен съм, че какъвто и да е съставът на Общинския съвет след изборите, това предложение ще бъде подкрепено“, заяви д-р Димитров.

По време на тържеството присъстващите деца изработиха табло с очертания на своите ръце, което подариха на кмета. Значки и благодарствени листи получиха редица съмишленици на каузата през последното десетилетие.

По време на тържеството стана ясно, че още две деца, за които до момента не са постъпвали данни, са родени с подкрепата на общинския фонд. Така броят им става общо 20.

Припомняме, че до края на септември е срокът за подаване на заявления за финансиране в рамките на втората за годината сесия за кандидатстване по Правилника. По време на първата, обявена през март, са подпомогнати 5 семейства.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име