Съдия Бисера Максимова се срещна с ученици – посланици на Европейския парламент от Първо СУ „Св. Седмочисленици“. Срещата се състоя по повод 10-ти декември – Международен ден на правата на човека. Магистратът разказа за създаването на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) и какво представлява Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ). Уточни, че най-важен орган е Европейският съд и, че той следи за спазването на Конвенцията. Съдия Максимова предостави филм, за да се запознаят подрастващите как действа съдът.

Магистратът разясни при какви условия може да се осъществи видеозаснемане, тъй като то засяга личната неприкосновеност  и трябва винаги да има легитимна цел за осъществяването му. Говори за регламентите и директивите, като инструменти за прилагане на европейското законодателство. Разказа  случаи от своята практика, както и от практиката на ЕСПЧ. Отговори на въпроси за разпита на деца в съдебния процес, за нормативите по отношение на възрастта на автомобилите и обвързаните с това такси, за разумния срок, в който трябва да бъде решено едно дело.

Гостите в съдебната палата са включени в Програмата за училища – посланици на Европейския парламент. Първо СУ „Св. Седмочисленици“ е едно от 30- те учебни заведения в България, които са включени по Програмата. Целта й е да събуди интереса и да разшири знанията на учениците от гимназиалния етап за функциите и ролите на европейските институции, да насърчи информираността за Европа и европейската парламентарна демокрация сред младите граждани в целия ЕС, като им предоставя активни знания.

Краят на срещата премина на фона на песента на Джон Ленън „Imagine“, като символ на желанието на хората да живеят в мир.

На 10 декември 1948 г. Общото събрание на ООН приема общата декларация за човешките права. От 1950 г. по този повод на 10 декември се отбелязва Международният ден за правата на човека. Декларацията е преведена на поне 375 езика и диалекта, което я прави най-превежданият документ в света.

Декларацията е първото значително постижение на световната организация в тази област и първото записване на световно ниво на права, чиито носители са всички човешки същества. Тя се състои от 30 члена, които са доразвити в последващи международни споразумения, регионални инструменти за защита на човешките права, национални конституции и закони.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име