По случай Деня на дарителя, в Славейковото училище в Търговище за седми пореден път беше подредена изложбата „Съхранено за поколенията“. В една от залите на училището бяха събрани предмети свързани с бита на българина, занаятчийството, културата, постъпили като дарения в музейните фондове през последната година. Както всяка година ръководството на Регионален исторически музей- Търговище връчи грамоти на всички дарители, които са ес разделили с част от своите лични вещи, някои от които предавани от поколение на поколение и носещи огромен емоционален заряд.

Други са дарили ценни документи, архиви и снимки. На най-радостното тая година е, че грамоти получиха близо 60 дарители, което показва една тенденция нарастваща през годините, а броя на даренията надхвърля 100.  „Без сътрудничеството между Регионален исторически музей – Търговище и хората от града и региона, се разпиляват множество исторически извори. С физическото им унищожаване се губи частица от историята, която е малка, но неразделна част от националната ни такава.“

Заяви в словото си директора на РИМ-Търговище, Магдалена Жечева. Тя отправи призив, да не се изхвърля нищо от къщи, което би могло да има някаква историческа стойност или да се окаже информационен носител който би подпомогнал научната работа в музея. „Не само предмета, самия дарител носи ценна информация за нас. Със своите малки семейни истории той подрежда пъзела на голямата, обща история на нашия край.“ Сподели  д-р Тоня Иванова, уредник в музея и разказа интересни случки свързани с предмети и дарители.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име