Съкратени работници започват курсове за професионална преквалификация в Търговище и в Омуртаг. В двумесечното обучение – 300 учебни часа, ще се включат общо 40 безработни от двете общини, каза за БТА временно изпълняващият длъжността директор на Бюрото по труда в Търговище Недялко Владимиров.
Това е изнесено обучение на Българско-германския център в Стара Загора. Курсът е специално за хора, съкратени през април от предприятието за производство на кабелни инсталации за автомобили „Рено“ в областния център. След закриването му без работа останаха близо 380 души, 200 от тях – от Търговищко и Омуртажко, обясни специалистът.
Курсът в Омуртаг за 20 души се води от началото на тази седмица, от понеделник започва и за хората в Търговище. Те ще усвояват начална компютърна грамотност и ще се обучават за работа с текстообработващи програми.
За всеки ден от обучението включените в курса ще получават по осем лева стипендия, няма да им бъде прекъсвано и обезщетението за безработица. Идеята е да преминат преквалификационния курс в първите месеци от регистрацията си в Бюрото по труда, за да могат по-бързо да се включат в пазара на труда, коментира Владимиров.

БТА

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име