OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Тази година ръководството и служителите на РДПБЗН-Търговище решиха да приключат поредицата от инициативи, свързани със Седмицата на пожарната безопасност и професионалния им празник – 14 септември, с провеждане на състезание по пожаро-строева подготовка. Такова състезание регионалната дирекция организира за пръв път. Пожаро-строевата подготовка има за цел изграждане, поддържане и усъвършенстване на необходимите практически умения за работа на служителите със специализираната техника. Подобни проверки се извършват ежемесечно в отделните районни служби в дирекцията, тъй като резултатите от тях са много важен показател за кондицията и  готовността за реагиране на състава.

Състезанието, което включваше 6 отделни дисциплини, се проведе пред централния вход на градския стадион „Димитър Бурков“ в Търговище. То бе открито от директора на РДПБЗН-Търговище комисар Стефан Стефанов. Гост на проявата бе заместник-областният управител г-н Панайот Димитров.  Жизнерадостно попълнение на празника бяха малчуганите от образователен център „Усмивки“ в областния град, които с интерес и възторг наблюдаваха оспорваното състезание между огнеборците.

 

В надпреварата със свои отбори се включиха четирите служби ПБЗН в областта – в Търговище, Попово, Омуртаг и Антоново, както и оперативният център при дирекцията/служителите, които приемат постъпилите на единния електронен номер 112 сигнали за инциденти и произшествия/. В 4 от дисциплините надпреварата бе за време/упражненията се изпълняваха по два пъти/, а в други две – за правилно изпълнение. Резултатите бяха оценявани от компетентно жури по точковата система. „От многото нормативи, които служителите трябва да умеят да изпълняват, за състезанието сме избрали такива, които са подходящи за работещите във всички служби на дирекцията.“ – поясни комисар Стефанов.

 

„Обличане на топлозащитно пожарникарско облекло“, „Прибиране на шланг по тревога“/за проверка за бърза и адекватна реакция на екипите, които, докато са на произшествие, получават сигнал, че трябва да тръгнат своевременно и за друго такова/, „Построяване на малка водопроводна шлангова линия на два шланга на трима служители с подаване на вода“ и „Построяване на смесена водопроводна шлангова линия на един шланг тип „В“ – лява и дясна, и на два шланга тип„С“, с подаване на вода от трима служители“ – това бяха дисциплините, в които отборите се състезаваха за време. Последните две упражнения бяха свързани с правилното връзване на различни възли – за самоспасяване и за осигуряване на служител с въже при работа по наклонена повърхност, или за спасяване на пострадал.

В крайно оспорваната надпревара се наложи отборът на РС ПБЗН-Търговище, следван от отборите на РСПБЗН-Попово и РС ПБЗН-Омуртаг. За победителите и техните подгласници имаше и награди, които им бяха връчени от директора на РД ПБЗН комисар Ст. Стефанов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име