Началото е поставено в далечната 1986 година, когато 50 хористи от Градски смесен хор „Родна песен“ посещава Китай, за участие в културната програма на Световния конгрес по Есперанто през 1986 г. в Пекин. Хорът е вторият художествен състав /след фолклорен ансамбъл „Добруджа“/, който посещава КНР след 30 годишен период.

На откриването на конгреса присъства цялото тогавашно партийно и държавно ръководство на КНР, начело Дън Сяопин. Изявите на хора се радват на неприкрит интерес от страна на домакините.  Традицията продължава и днес, хора „Родна песен“ е единственият в България, който включва в репертоара си популярни китайски песни.

Именно хористите стават основата на новосъздаденото през 1993 година Сдружение „Приятели на Китай“. Още същата година в Търговище изнася спектакъл Младежка балетна трупа от Пекин, която е посрещната с голям интерес от гражданството.

Две години по късно следва и официално посещение на съвместна делегация от сдружението и местния бизнес в град Джаодзян, провинция Джъдзян, а следващата година делегация от Джаодзян посещава Търговище.

Следват множество инициативи на Сдружението, което от 2012 г. работи съвместно с Институт „Конфуций“ н гр. Велико Търново, а в резултат на това сътрудничество и с огромната помощ от Посолството на НР Китай в града и областта, където Сдружението е създало свои работещи структури, започва и въвеждането на изучаване на китайски език в учебните програми на някои училища.

През тази година Сдружението навършва 30 години от създаването си, което се чества паралелно с още една годишнина, тая на създаването на Смесен хор „Родна песен“, който отбелязва 125 години от създаването си. Възраст с която могат да се похвалят много малко художествени състави в България.

Тридесетгодишнината на създаването на Сдружение “Приятели на Китай“ бе отбелязана с тържествен концерт-спектакъл „Очарованието на Китай“ съвместно с Институт „Конфуций“ при Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий“ и класна стая „Конфуций“ при I ОУ „Христо Ботев“ в Търговище.

Гости на концерта бяха г-н  Йен Дзиен Сю- министър-съветник и заместник ръководител на Китайското посолство в София, д-р Янг Тян-началник отдел „Образование“ и Мат Си- политически референт. Присъстваха още проф. Пламен Легкоступ – почетен председател на УС на Институт „Конфуций“, проф. Дун- представител от китайска страна в института и директора на Института доц. Искра Мандова, както и представители на община Търговище в лицето на зам. кмета на града Рая Матева.

В препълнената зала на НЧ „Напредък 1864“ своето изкуство показаха деца и ученици вот училищата в които се изучава китайски език, техни преподаватели и студенти от Институт „Конфуций“ и Музикалната академия в гр. София. Концерта бе закрит от Смесен хор „Родна песен“ с диригент Красимира Коларова и солист Валерия Пейчева- актриса от ДМТ „К. Кисимов“ в гр. Велико Търново, който представи в своята програма  и две премиерни китайски песни.

В края на концерта зам. кмета Рая Матева прочете поздравителен адрес от кмета на Търговище д-р Дарин Димитров към участниците и гостите на концерта..

В своето приветствие г-н  Йен Дзиен Сю благодари на участниците в концерта и зрителите в залата: „За мен беше огромно  удоволствие да се върна в тоя прекрасен град Търговище и да се насладя на прекрасния концерт „Очарованието на Китай“.

Бих искал да благодаря сърдечно на кмета г-н Димитров и г-н Новаков за тяхната покана и отлична организация и тук от името на посолството на Китай в България, да отправя своите поздравления за успешния концерт а също и да ги поздравя с 30 годишнината на Сдружението „Приятели на Китай“.

За мен сътрудничеството с Община Търговище е важна част от сътрудничеството между Китай и България.

Мисля, че на основата на досегашното добро сътрудничество заедно ще положим усилия и ще работим да създадем по-успешно сътрудничество и по-тесен обмен за в бъдеще.“

В края г-н Йен Дзиен Сю поднесе цветя на Смесения хор, а той заедно с китайски студент от Музикалната академия в София и зрителите в залата изпя любимата на всички българи песен „Моя страна, моя България“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име