РЗИ – Търговище осигурява необходимите количества безплатно БЦЖ ваксини и ППД за проба Манту за болниците и общопрактикуващите лекари от областта и участва активно в изпълнение на задачите на Националната програма  за превенция и контрол на туберкулозата в България за периода 2021 – 2025 г.

Туберкулозата е лечимо заболяване, стига да бъде открита навреме и да бъде проведено качествено лечение, съобразено с международните стандарти. В България диагностиката, лечението и профилактиката й са безплатни за всички, които се нуждаят, независимо от техния здравноосигурителен статус.

Изпълнението на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в България за периода 2021 – 2025 г. цели да се намали заболеваемостта от туберкулоза в страната.

Във връзка с това РЗИ организира „Седмица на отворените врати“, която ще се проведе на територията на област Търговище в периода 20 – 24 юни 2022 г.:

През този период ще се проведат безплатни прегледи за туберкулоза от специалист пневмофтизиатър в гр. Попово и гр. Омуртаг.

След преглед от лекар – специалист на лицата, които са в риск ще се провеждат допълнителни изследвания. При откриването на случаи на туберкулоза своевременно ще се предприемат мерки за хоспитализация и лечение. Основната цел е прекъсване на веригата за предаване на инфекцията.

По време на „Седмицата на отворените врати“ на всеки желаещ се предлага скрининг за риск от туберкулоза чрез анонимна анкета.

Всеки желаещ да се включи в безплатния скрининг може да го направи:

От 20.06.2022 г. до 24.06.2022 г.

От 8.00 ч. до 12.00 ч. в гр. Попово, кв.Запад

д-р Григоров кабинет №7, в сградата на МБАЛ – Попово

На 22.06.2022 г от 10.00 ч до 14 ч.

д-р Киселов – МЦ“РЕ СПИРО“ в гр. Омуртаг, ул.“Търновска“ № 55,

кабинет № 33, в сградата на МБАЛ – Омуртаг.

През периода в сградата на РЗИ – Търговище ще се предлага анонимна анкета – скрининг за риск от туберкулоза през работното време на Инспекцията.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име