За последните 17 години в България са закрити над 1000 учебни заведения. Основните училища в малките населени места често водят борба за оцеляване. В районите с преобладаващо малцинствено население слабото владеене на български език от учениците изправя педагозите пред допълнителни трудности, а отпадането на деца от системата на образованието е проблем, който не слиза от дневния ред на институциите.

На този фон едно селско училище се споменава като “скочило в бъдещето”. ОУ “Д-р Петър Берон” в село Плъстина е средищно за община Омуртаг. В него се обучават около 160 ученици от 13 населени места. 10-15 % от децата са ромчета, а останалите с турски произход, информира БНР.

Тук вече 12 години се прилагат най-новите технологии за обучение. Учебните стаи са модернизирани, с електронни дъски и лаптопи за всеки учител. Училището разполага с две компютърни зали, закрит физкултурен салон с фитнес уреди и открита спортна площадка с тревна настилка.

Районът е с висок процент на безработица, част от семействата работят в чужбина, а децата се отглеждат от баба и дядо.

Често се налага да заместваме родителите  казват от ръководството. Учениците много споделят с учителите. Търсят помощ и съдействие във всяко отношение. Това, което липсва вкъщи педагозите се стараят в училище да го покрият.

С помощта на благодетели, на затруднените финансово семейства са осигурени компютри, така че децата да могат да се подготвят вкъщи, а в училището е изградена съблекалня, пълна с дрехи, обувки и консумативи за всеки, който има нужда.

Новите проекти на училищното ръководство  са в дигиталната сфера. Идеята им е учениците да идват на училище само с 1 флашка, за да  се премахнат ученическите раници.

 

1 коментар

  1. Така е. 2013 г. , ако не се лъжа се класираха на първо място в областта за НВО пред елитните училища в областта.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име