Основната цел на проведената от 1 до 30 ноември 2020 г. традиционна превантивна акция “ЗИМА” на “Пътна полиция” бе подобряване сигурността на движението по пътищата и заостряне вниманието на водачите към подготовката на автомобилите им за движение при зимни условия.   Акцентът на активната контролна дейност бе върху ограничаване на увеличаващите се през този сезон предпоставки за тежки пътни злополуки, особено с участието на рискови групи участници в движението – пешеходци, водачи без практически опит в шофирането при есенно-зимни условия или управляващи неподготвени за тези условия автомобили.  Инициативата се осъществи в партньорство със Съюза на българските автомобилисти и с подкрепата на БЧК, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, Агенция „Пътна инфраструктура“, Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ и др.

От 2014 г. насам акцията включва три тематични кампании, ориентирани към различни категории участници в движението по улиците и пътищата – „С безопасно пътно превозно средство през зимата“, „Пешеходци, пътници и водачи за толерантност на пътя“ и „Безопасно шофиране през зимата“. В хода й по пътищата на областта бяха осъществени три специализирани полицейски операции и се провеждаха регулярни проверки за безопасността на движението.

По време на акцията на територията на област Търговище контролните органи са проверили 511 пътни превозни средства/ППС/, от които: 417 леки автомобила, 74 товарни автомобила, 7 селскостопански машини, 3 велосипеда, 2 мотоциклета, 4 пътни превозни средства/ППС/ с животинска тяга/каруци/ и 4 мотопеда.

Установените по време на акцията случаи на управление на ППС с неизправности са 14. Най-много са случаите на управление на превозни средства с износени гуми 12. Констатирани са по един случай на управление на ППС с неизправности по осветителните системи и сигнализацията им и на неизправности при велосипед.

За констатираните от тях нарушения контролните органи са съставили 4 акта за установяване на административно нарушение и са наложили 10 глоби по фиш по Закона за движение по пътищата/една от тях е наложена на велосипедист/. Освен водачи на ППС в хода на акцията са санкционирани и 32 пешеходци за неспазване на правилата за движение, като са им наложени глоби с фиш/близо 3 пъти повече в сравнение с миналогодишното издание на акцията/.

По време на превантивната кампания служителите на „Пътна полиция“ са изготвили и две предписания до органите на АПИ, свързани с необходимост от отстраняване на недостатъци по пътни настилки и сигнализацията с пътни знаци и маркировка. Предписанията са изпълнени своевременно. Изготвени са и три предписания до органи на местната власт за необходимост от подобряване на улично осветление и отстраняване недостатъци по пътни настилки и по хоризонталната маркировка и вертикалната сигнализация.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име