България поема по пътя на някои западни държави, които предоставят финансови стимули и пари в брой с цел ускоряване на ваксинациите срещу коронавирус. Всички пенсионери, които се ваксинират с две дози, или с бустерна доза, ще получат еднократно допълнение към пенсията от 75 лв., обяви премиерът Кирил Петков.

Добавката към пенсиите ще се даде и на всички хора над 65 години, които вече са завършили пълния ваксинационен цикъл, тоест поставили са си и бустерна доза. Програмата ще действа от 1 януари до 30 юни. Петков смята, че така може да се увеличи броят на ваксинираните с 300 хил. до края на февруари.

„Целта е да защитим най-възрастните хора, които са под най-голям риск. Трябва да се знае, че не е вярно, че ваксината влияе на бремеността, има странични ефекти и т.н. Ето защо днес искаме да обявим позитивен стимул към пенсионерите. Ще даваме 75 лева добавка към пенсиите за всеки, който се ваксинира, и за всеки, който вече се е ваксинирал с три дози. Надеждата ни е, че ако ваксинираме 300 хиляди от нашите съграждани, то ще намалим следващата COVID вълна“, обяви Петков.

За пореден път той поясни, че това е доброволна мярка.

„Време е да запретнем ръкави. Да направим България една нормална европейска държава, защитена от коронавируса“, каза още премиерът и обяви, че предстои и силна информационна кампания. Петков вече неведнъж заяви, че новото правителство ще работи за увеличаване на броя на ваксинираните срещу COVID-19, а малко преди анонса премиерът разговаря на четири очи за COVID ситуацията в България със съветника си – вирусологът проф. Радка Аргирова. Преди това пък проф. Аргирова предупреди, че България може да се превърне в COVID гето. „Мисля, че Омикрон е вече тук, макар и като единични случаи, потвърждаващите данни за това ще се появят скоро. Той се разпространява по-бързо и вероятно между средата и края на февруари ще е пикът му у нас“, прогнозира проф. Аргирова.

С хода правителството ще се опита да ускори ваксинацията в страната, която е на най-ниското ниво в ЕС. Към днешна дата около 27,3% от населението е напълно ваксинирано.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име