243-тото издание на Традиционния пролетен панаир в Търговище се организира със съдействието на официален партньор в лицето на фирма „Мебел Стил“ ООД. Това обяви на пресконференция днес кметът д-р Дарин Димитров. В нея участваха още прокуристът на фирмата Татяна Титкова и секретарят на Общината, Христалина Халачева.

„Бизнесът, освен да бъде работодател, да произвежда, да генерира приходи за себе си и в местната хазна, може да има и ключова роля за сплотяването на местната общност. С желанието си да подкрепят пролетния панаир, „Мебел Стил“ правят именно това“, заяви кметът.

Татяна Титкова разясни, че като партньор, фирмата подкрепя обезпечаването на музикалните концерти от съпътстващата програма. Ще осигури и наградите за инициативата „Бебе на Панаира“, както и голяма награда за един от посетителите на търговското изложение. Той ще бъде определен чрез жребий от всички, попълнили анкетна карта, която ще бъде достъпна в изложбените зали в Художествена галерия „Никола Маринов“.

Секретарят на Общината Христалина Халачева заяви, че тъй като официалното откриване на тазгодишния панаир съвпада с Деня на Европа, на 9 май програмата ще започне с ритуал за издигане на знамената на площад „Свобода“.  Началото е в 11.00 ч., а след това от площада тръгва дефиле към изложбените зали. В 11.45 ч. там ще бъде открито и търговското изложение. Вечерният концерт ще бъде с участието на Мария Чакърдъкова и Силвия Кацарова. Освен с подкрепата на официалния партньор, той се организира и със съдействието на Областния информационен център.

На официалния празник на Търговище, 14 май, концерт ще изнесе Мария Илиева.

И тази година вечерните концерти във всяка от вечерите на панаира ще преминат под шапката #МузикаленПаркФест. През седмицата ще гостуват Мария и Магдалена Филатови, Керана и космонавтите, Орлин Павлов. В програмата ще се включат и Ансамбъл „Мизия“, както и местни състави.

В петъчния 13 май ще бъде открита и Алеята на занаятите. От 9.00 ч. сутринта до 20.00 ч. ще бъде обособено възрожденско кафене. Организатор е Сдружение „Приказка за България“. Посетителите ще имат възможност да се потопят в атмосферата на минали исторически периоди. Ще бъде ситуирано старо селско чорбаджийско кафене и поевропейченият му вариант в следосвобожденския български град. Ще има и дамски виенски салон.

Всички желаещи ще имат възможност да си направят снимки с аксесоари и обстановка, присъщи на периода.

На 14 май гостува Сдружение „Виа Преториа“. Те ще представят исторически възстановки и реконструкции на античен пазар, военен пункт, гладиаторски обучения и други.

Към момента 81 фирми са подали заявка за участие в изложбените зали и пространството  пред тях, разясни кметът д-р Димитров. Вътре в галерията ще бъдат разположени 30 фирми, 7 от които са местни, а останалите са от страната. В залите ще бъде изложена дамска и мъжка конфекция, ръчно изработени бижута и аксесоари, здравословни хранителни продукти, вина, врати. На откритите площи до момента участие са заявили 51 фирми и организации. Там ще има цветя, ръчно изработени сувенири, захарни изделия, биопродукти и други. На веселия панаир зад стадион „Димитър Бурков“ се очакват близо 100 фирми. Там ще има много люлки, въртележки, атракции за децата и заведения на открито за възрастните.

Отново ще пътува и веселото панаирно влакче, което ще тръгва от площад „Независимост” до изложението.

Кметът д-р Дарин Димитров кани всички граждани и гости на Търговище да посетят панаирната седмица, съпътствана от богата музикална програма и културни събития.

Пълната програма ще бъде публикувана в уебсайта на Община Търговище и фейсбук страницата на Традиционния пролетен панаир.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име