Това се налага заради повишаване на броя на положителните случаи на заболяването в национален план и очакван ръст на заболели и в област Търговище.  Темата бе разисквана на спешно заседание на Областния кризисен щаб.

В заседанието взеха участие заместник областния управител , представители на РЗИ- Търговище, РЗОК-Търговище, лечебни заведения за болнична медицинска помощ, ЦСМП, сдружение на общопрактикуващите лекари, представители на местна власт, ОД на МВР-Търговище, РДСП, БАБХ и други.
Главният секретар на Инспекцията д-р Марин Йовов представи  данни за актуалната епидемиологична обстановка за региона. Статистиката показва, че все още се задържа едно задоволително ниво броя на заболели в областта, но в близките дни и седмици се очаква тяхното повишаване.
От сдружението на личните лекари в областта поеха ангажимент да се създаде организация по общини и в малките населени места , чрез личните лекари ако има желаещи, които са трудно подвижни или не са в състояние да отидат до кабинетите, мобилните екипи на РЗИ да извършат имунизация. В тази връзка от РЗИ-Търговище поеха ангажимент да съдействат с мобилни ваксинационни пунктове при нужда.
От своя страна ръководителите на трите много профилни болници за лечение в област Търговище коментираха моментното състояние на болничните заведения, като заявиха за пореден път, че основния проблем си остава липсата на медицински персонал, но в този сезон и другия голям проблем са сметките за ток и газ. За момента болничните легла са запълнени почти на наполовина,  интензивните също – 5 заети при наличие на 12 легла за лечение на пациенти с усложнения. Директора на  РЗОК-Търговище съобщи, че към момента всички договорени суми за  болнична и доболнична помощ са заплатени.

Представителите на общините споделиха, че във връзка с влошената епидемична обстановка провеждането на масови културни и обществени прояви в реално време са сведени до минимум или се отлагат по преценка на съответните организатори.  Прие се в срок до 02.02.2022г. кметовете да предоставят предложения, какви реални мерки биха могли да се въведат на местно ниво при повишаване на заболеваемостта в дадена община.

Г-жа Елка Станчева началник на РУО –Търговище обяви, че към момента има 71 болни ученици с COVID 19 и още близо 1300 с грипоподобни симптоми, което прави близо 18 % от всички учащи  Карантинираните паралелки са 18 от общо 535.

Присъстващите изразиха безпокойството си, че предстоят непресъствени дни за децата и заболеваемостта сред тях рязко има опасност да се повиши и  се обединиха около това да се засилят проверките на обществени места, на места за обществено хранене и др. От щаба призовават всички родители да ограничават децата си да се въздържат от масови  събирания в големи компании и да спазват стриктно противоепидемичните мерки, където е нужно.

В заключение Г-н Парашкевов за пореден път апелира представителите на ОД на МВР, БАБХ, общини и РЗИ според правомощията си да осъществяват по- строг контрол при извършване на проверките, свързани със спазването на противоепидемични мерки в заведения за обществено хранене, кафенета, по- големи магазини и на други обществени места.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име