В Пресцентъра на Областна администрация – Търговище се проведе заседание на Областната комисия “Военни паметници”, председателствано от заместник областния управител Валери Симеонов. Целта на срещата бе да се обсъдят предложения за военни паметници на територията на област Търговище, които се нуждаят от ремонт и възстановяване и са свързани с предстоящото отбелязване на 110 години от Балканските войни.

Представители на общинските администрации в обхвата на областта представиха конкретни предложения, след което Областната комисия реши до Министерство на отбраната да бъдат изпратени три искания за целево финансиране. Средствата ще бъдат вложени за обновяване на войнишките паметници в с. Вардун и с. Алваново в Община Търговище, както и за паметника на загиналите във войните в гр. Антоново. За изпълнение на възстановителните дейности, според представените количествено-стойностни сметки, са необходими общо 5490,60 лв.

Очаква се Община Омуртаг да подаде актуализирана информация за необходимостта от изграждане на допълнителна плоча с изписване на пропуснати имена на загинали във войните жители на общината. Тяхната заявка ще бъде изпратена до Министерстовото допълнително.

Общините Попово и Опака заявиха, че там няма установени военни паметници, които се нуждаят от спешен ремонт през настоящата година.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име