По повод 14 февруари “Свети Валентин – ден на влюбените“ стартира вторият етап на Националната АНТИСПИН кампания, информират от РЗИ- Търговище.

Заради пандемията от COVID-19 и въведените у нас противоепидемични мерки и тази година инициативите – част от кампанията, ще се проведат предимно онлайн. Доброволците на Българския младежки Червен кръст ще отбележат Деня под мотото #обичай безопасно, с акцентиращи върху важността на безопасното сексуално общуване, репродуктивното здраве и превенцията на рисковото сексуално поведение прояви. Подробна информация за инициативите е публикувана на сайта на БЧК, както и на страниците на областните червенокръстки организации в социалните медии.

Ежегодно Националната АНТИСПИН кампания се провежда в 4 етапа. Първият етап започва на 1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН, вторият етап е по повод 14-ти февруари, а през третата неделя на месец май (Денят на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН) стартира третият етап. Четвъртият, финален етап, е лятната АНТИСПИН кампания.

През 2021 г. изследвани и узнали своя ХИВ-статус са над 250 000 души. От началото на настоящата година до 4 февруари са открити нови 19 ХИВ–серопозитивни лица. В България през периода 1986 – 2021 г. са регистрирани общо 3 721 лица с ХИВ инфекция.

И през 2021 г. 93% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция са се инфектирали по сексуален път, а 6% са се инфектирали при инжекционна употреба на наркотици.

Най-засегната е възрастовата група 30-39 г. – 35%, следвана от възрастовата група 20-29 г. – 26%. Броят на новорегистрираните мъже е над шест пъти по-голям от броя на жените.

            През 2021г. в лабораторията на РЗИ-Търговище са се изследвали:

  • 315 лица за Хепатит С;
  • 327 лица за ХИВ;
  • 265 лица за Сифилис.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име