И тази година в продължение на два месеца – от 1 юли до 30 август, ще се извършват изследователски дейности на късноантичната крепост „Ковачевско кале”, които ще бъдат финансирани от Община Попово, информира „Местен вестник“. Освен сумата от 20 000 лева, които заделя институцията, археологическите разкопки за втора поредна година ще бъдат подпомогнати с 10 000 лева от Министерство на културата. От месец юни със свое решение Министерски съвет предостави крепостта „Ковачевско кале” за безвъзмездно ползване на Община Попово за срок от 10 години. По време на това археологическо лято ще бъдат разкрити 10 работни места, а ръководител на проучванията на крепостта отново е доц. д-р Олег Александров от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”.

Снимка: Местен вестник

И тази година разкопките продължават по утвърдения план да се разкрива част по част от територията на крепостта, като те ще бъдат насочени изцяло по разкриване на северозападната й част, а не по направените в края на миналото археологическо лято сондажи във вътрешността на обекта. Логично, след разкриването на хореума или зърнохранилището и късноримската баня в северозападната част на крепостта, следва да се работи по непроучения сектор между двете сгради.

Снимка: Местен вестник

Очакванията на доц. д-р Александров са там да се разкрие улица или малък площад. Това непроучено пространство е важно, защото ще даде информация за това кога уличната система е функционирала пълноценно. Проучванията на улицата ще разкрият и връзките й с останалите сгради и ще дадат информация докога крепостта е функционирала по начина, по който е замислена.
От години късноримската крепост привлича интереса на археолози и историци, които си дават среща на научни конференции именно там. В резултат от последната проведена среща през юни миналата година се очаква през септември да излезе на пазара вторият сборник с научни доклади.

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име