Стефан Дуньов е един от видните банатски българи, участници в Унгарската революция (1848-1849), както и в борбите за освобождение и национално обединение на Италия.

Той е първият българин, достигнал до високото военно звание полковник, макар и от италианската армия.
Тази година се навършват 206 години от неговото рождение.

Стефан Дуньов

Той идва на бял свят в румънския град Винга, намиращ се тогава в границите на Австро-Унгария, на 28 юли 1816 г. в католическо българско банатско семейство. Първоначално учи в родното си място, където завършва основно и средно образование. След това заминава за Будапеща и се записва да следва право и финанси в тамошния университет. Когато се дипломира като юрист, заминава за унгарския град Арад, където открива своя адвокатска кантора.

Лайош Кошут – водачът на Унгарската революция

Постепенно Стефан Дуньов започва да се увлича от идеите на големите унгарски революционери Лайош Кошут и поета Шандор Петьофи. Той посреща с небивал ентусиазъм и възторг избухването на Унгарската революция през 1848 г., като не остава само наблюдател, а активно се включва в нея. Избран е в регионалния революционен комитет в Арад, където получава званието капитан от революционната унгарска армия.

Веднага се заема да сформира отряд от банатски българи и става техен командир. Участва в редица сражения с австрийските войски, проявявайки завидна храброст и командирски умения. При едно от сраженията е заловен, съден и осъден на смърт от австрийски съд. Впоследствие смъртната му присъда е заменена на десет години каторга. През 1857 г. банатският българин е освободен, като е интерниран да живее в Пеща.

Джузепе Гарибалди

През 1859 г. Стефан Дуньов се записва в сардинската армия, за да участва във втората война за независимост на Италия. Тук той отново е на предната линия на сраженията.

На следващата година видният българин се включва в движението на Джузепе Гарибалди, като му е възложено да командва доброволческа рота, състояща се от унгарци и банатски българи. Командваният от него отряд се представя много добре в битката при Волтурно, Южна Италия.

В ожесточените боеве обаче Дуньов е тежко ранен и се налага единият му крак да бъде ампутиран. За проявената от него храброст той е поздравен лично от самия Гарибалди. Същевременно е награден с редица високи отличия и е произведен в чин полковник от италианската армия.

След смъртта на Гарибалди Стефан Дуньов остава да живее в свободна и обединена Италия, за чието освобождение в значителна степен допринася и той. Заниманията му са свързани с публицистична, изследователска и преводаческа дейност.

Изтъкнатият българин умира в италианския град Пистоя на 29 август 1889 г. на 73-годишна възраст, като е погребан по подобаващ начин и с полагащите му се военни почести за големите му заслуги за освобождението и обединението на италианските земи.

Паметника на Стефан Дуньов в Чипровци

Днес на негово име са наименувани улици в унгарската столица Будапеща, в родния му град Винга, както и в София. В старопрестолно Търново е открита паметна плоча на видния банатски българин. На нея е изписано на български, унгарски и италиански език: „Стефан Дуньов – достоен син на българския и унгарския народ, офицер и герой от освободителните борби на Кошут и Гарибалди. От община Шопрон, община Велико Търново и посолствата на Унгария и Италия в София“.

Атанас Коев

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име