Свети Сава Освещени се е родил в областта Кападокия през ІV век в семейство на богати и знатни родители. Поради несъгласие между роднините, на които било поверено неговото възпитание през време на служебното пътуване на баща му в Александрия, той 18-годишен се поселил в манастир. Там получил образование, обикнал монашеския живот и бил постриган за монах. Желаейки да служи на Бога в по-усамотено място, младият монах оставил манастира и се отправил за Йерусалим да се поклони на светите места.

свети Евтимий Велики

Голямо било желанието на младия Сава да се срещне със свети Евтимий Велики и като измолил благословение от своите наставници, отишъл в лаврата на Великия Евтимий и успял да се види и разговаря с него. Виждайки младостта му, великия подвижник го отпратил в Теоктистовия манастир.

Тук Сава се предал изцяло в служба на Бога и минал всички монашески служби с безропотно послушание.

Като прекарал дванадесет години в манастира, Сава пожелал по-голямо усамотение. Поселил се в една пещера и там прекарвал дни и нощи в молитва и труд. Работата му се състояла в плетене на кошници, за които от манастира му давали хляб и плодове. Така прекарал пет години, а после отишъл при преп. Евтимий Велики. След смъртта на този велик подвижник Сава живял известно време в Йорданската пустиня, в манастира на преподобни Герасим.

След много години, прекарани в пустинята, Сава успял да види майка си, която, след като овдовяла, се поселила в един женски манастир близо до Йерусалим. Като получил след нейната смърт богато наследство, Сава построил няколко болници, основал две страноприемници и манастир до град Йерусалим. Манастирът „Свети Сава Освещени“ съществува и до днес.

В българските представи, Сава е жена – светица, сестра на Варвара и Никола, покровителка на чумата, макар че в отделни райони на страната честват празника като на светец – мъж, покровител на вълците (вълчи пастир). Познат е също израза: „Варвара заварява болестите, а Сава ги разсява“.

В някои райони се празнува за сечено и порязано, затова се избягва да се сече и реже. Жените не пипат остри предмети (ножици, ножове, игли), за да не им причинят зло Варвара и Сава. В определени райони празнуват Савинден и в чест на мъртвите. Жените приготвят варено жито и го раздават на гробището за помен.

В този ден яловите булки стават още в тъмно и пресяват брашно през ново сито, обърнато наопаки. А най-старата жена в дома нарежда: „Обърни, чедо, ситото, че да ти се обърне корема.“ и вярват, че след като раздаде омесения и опечен обреден хляб на кръстопът, до годината рожба ще добие.

В определени райони празнуват Савинден и в чест на мъртвите. Жените приготвят варено жито и го раздават на гробището за помен.

„Сава“ от старогръцки е „събота“ (предвиждащ).

На този ден имен ден празнуват: Елисавета, Савина, Съби, Сабина, Събка, Съботин, Съботина, Славка, Славомир, Славчо, Сава, Савка, Савчо, Светослав, Светослава, Слав, Слава, Славей, Славейка, Славейко, Слави, Станислав, Станислава, Сафка,  Венцислав, Венцислава, Владислав, Владислава, Десислав,Десислава.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име