От печат излезе новата книга на отец Дончо Александров „Светлината на живота“. Официалното ѝ представяне в Търговище ще се състои на 11.12.  (неделя) от 11.00 ч. в храм „Успение Богородично“.

отец Дончо Александров

Тя съдържа 37 теми, свързани не само с църковния, но и със социалния и обществения живот. Има за цел чрез езика и есеистичния си стил  да достигне до широк кръг читатели. В нея откриваме текстове, посветени на: работохолизма и кариеризма, щастието и позитивното мислене, труда, болестите, милосърдието, богатството и бедността, приятелството, християнството и политиката, лайк манията, страха и вярата, прераждането. На страниците ѝ ще прочетем разяснения за нашата вяра, за молитвата, поста, Библията, Църквата и други вечни и актуални теми.

„Светлината на живота“ е написана в последните две години – време на пандемия, което се оказа и благодатно за размисъл, за осмисляне на живота ни и човешките отношения, за оценка на ценностите, за равносметка. Книгата има за цел да провокира интерес не само у хората в Църквата, но и у онези,  които са по-близо или съвсем далече от християнската проблематика, но желаят да научат повече за вярата или да изградят поне обща култура в тази област.

Книгата  може да бъде в помощ на  свещеници и богослови, които водят беседи в енориите. Отпечатана е от  издателство „Захарий Стоянов”. От края на този месец ще се разпространява във всички по-големи книжарници в страната и в част от православните храмове.

Отец Дончо Александров Дончев е роден на 6.11.1974 г. във Варна. Завършил е богословие  в ШУ „Епископ Константин Преславски”. Ръкоположен е за свещеник през  2001 г.  Предстоятел е на варненския храм „Св.Атанасий” , но служи и в старинния храм „Успение Богородично” в града.  Инициатор, създател  и редактор на списание „Амвон”, вестник „ Православен глас” и детското списание „Камбанка”, които издава енорията при храм „Св.Атанасий”.

През годините пише статии, които са публикувани в различни списания, вестници, интернет сайтове. В продължение на 12 години  е бил един от основните водещи на рубриката „Път към храма” в програмата на Регионалния телевизионен център на  БНТ – Варна.  Бил е лице и единствен водещ на рубриката „Амвон” по Телевизия „Черно море“, а от 2004 г. е познат и на слушателите на Радио Варна с участието си в рубриката „Неделна проповед”.  20 години изнася публични беседи на християнски теми.

През 2008 година издава книгата „170 години храм „Св.Атанасий” – Варна”, отпечатана от издателство „Захарий Стоянов”. То издава през 2019 година и книгата му „Жажда за вяра”.

„Книгата на ставрофорен иконом Дончо Александров „Светлината на живота“ без съмнение ще се превърне в събитие в културния живот на Отечеството. Интелигентните читатели познават таланта, блестящия стил и проникновението на автора не само от предишната негова книга “Жажда за вяра“, но и от многобройни негови участия в различни печатни и електронни медии.

В новата си книга той е вдъхновен от думите на Иисус Христос: „Аз съм светлината на света; който Ме последва, той не ще ходи в мрака, а ще има светлината на живота“ (Иоан 8:12).

Книгата съдържа над тридесет есета, посветени на теми като страхът и вярата, молитвата, смисълът на поста, служението, общението и взаимността, възкресението и прераждането и пр. „Светлината на живота“ звучи като вдъхновяваща и завладяваща проповед и призив към обществото да избере пътя на смирението и добротворството, доброчестието и братолюбието, за да бъде спасена не само всяка индивидуална душа, но и обществения организъм като цяло.“

Иван Гранитски

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име