С пресконференция в Голямата заседателна зала на хотел „Терра Европа“ завърши двудневната работна среща на тема „Регионалното здравеопазване- състояние, проблеми перспективи“ организирано от РЗИ -Търговище, РК на БЛС-Търговище и Югоизточно -Европейски медицински форум“ . На пресконференцията присъстваха проф. д-р  м.н. Андрей Кехайов- президент на Югоизточно -Европейски медицински форум, д-р Иван Маджаров- председател на УС на Българския Лекарски Съюз, д-р Иван Димитров- началник на РЗИ-Търговище и д-р Добрин Папуров-председател на Районната колегия на БЛС-Търговище.

Идеята форума да се ограничи с присъствието на РЗИ от Североизточна България претърпя някои трансформации, тъй като темата която бе засегната в нея предизвика интереса на Здравните инспекции от почти цяла България. Проблемите наистина са сериозни, защото от не малкото средства които се отпускат за здравеопазване, половината отиват за лекарства, една четвърт отиват за издръжките на болниците в София, като се прибавят към тях и няколко университетски центъра, средствата за Общинските здравни заведения са недостатъчни.

Като се прибави е недостатъчната законова база свързана с правомощията на РЗИ-тата, липсата на медицински специалисти в малките общини, да не говорим за малките населени места, където наличието на медицински специалист в подпенсионна възраст е събитие, всичко това събрано заедно очертава една твърде печална картина на регионалното здравеопазване.

проф. д-р Кехайов

Според проф. д-р Кехайов, срещата е изключително полезна в няколко аспекта. Първо защото придобихме оная представа, която може да се получи в един коректен дебат на базата на обективните данни. Дискусията беше много полезна а в нея се включиха и представителите на местните власти, които споделиха с тревога и някои остри проблеми които стоят пред тях.  „Това което показва здравно-демографския анализ го слушаме всяка година и звучи все по-тъжно, заяви началника на РЗИ-Търговище, д-р Димитров. Най-вече по показателите за смъртност, раждаемост, средна продължителност на живот.

Все по притеснително става липсата на лекари по определени специалности, разминаване при разпределение на средствата от НЗОК в различните области и лечебни заведения, към различни специалности. Всичко това води до невъзможността някои лечебни заведения да не могат да предлагат съответните здравни услуги. Пациенти се препращат към други лечебни заведения което е загуба и на финанси и на време и усложнява лечението им.

д-р Маджаров – Председател на УС на БЛС

Председателят на УС на БЛС д-р Маджаров обърна внимание на високата възраст на лекарският състав. Според него тенденцията която се очертава показва една не дотам оптимистична картина. Д-р Папуров благодари за възможността в срещата да участват водещи специалисти в различни области на медицината. Според него добрия резултат от такива срещи е възможността да се съберат институциите ангажиране със здравеопазването на едно място и да могат управляващите да чуят какви са проблемите на здравеопазването в региона, защото в момента няма добра чуваемост  между тях.

След това бяха представени и книгите „Пътеводител в  в понятийните дебри на българския здравен мениджмънт“ и „Системен подход и системен процесен анализ в здравеопазването“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име